POLEMIKA OKO ZDRAVSTVENOG ODGOJA

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA 'Još jedan dokaz da Hrvati nisu klerikalci i da o odgoju i seksu misle svojom glavom '

Zagreb, 160612.Hrvatske bratske zajednice.U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je svecana dodjela Oskara znanja drzavnim i medjunarodnim prvacima. Priznanja su urucena ucenicima koji su osvojili prva mjesta na drzavnim natjecanjima te ucenicima za osvojeno jedno od prva tri mjesta na medjunarodnim natjecanjima. Oskare znanja urucivali su Zeljko Jovanovic ( ministar znanosti, obrazovanja i sporta ), i Vinko Filipovic ( ravnatelj agencije za odgoj i obrazovanje ).Na slici: Zeljko Jovanovic ( ministar znanosti, obrazovanja i sporta ) obratio se prisutnima.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

Nasuprot bezbrojnim tezama u javnom i političkom životu koje Hrvatsku tretiraju kao dominantno ekscesno društvo i koje sustavno podcjenjuju hrvatske građane, stvarnost nas, i to ne tako rijetko, ugodno demantira. Bilo da je riječ o masovnom osjećaju društvene solidarnosti, koji se pokazuje u dobrotvornim akcijama poput skupljanja novca za malu Noru Šitum, bilo da se radi o racionalnim i “normalnim” političkim i vrijednosnim opredjeljenjima, kao u slučaju rezultata istraživanja o zdravstvenom odgoju, što ga je u siječnju, usred najžešćih crkveno-Vladinih polemika o seksu u školi, bila provela agencija Ipsos Puls.

Za Jovanovićev program je svaki drugi katolik i svaki treći HDZ-ovac

Sama činjenica da je zdravstveni (pa tako i spolni) odgoj prošao sa solidnom većinom ne treba osobito čuditi: povijesno je poznato da Hrvati nisu klerikalci i da vrlo često ne respektiraju crkvene političke stavove. Zanimljiviji od glavnog rezultata Pulsova istraživanja (uslijed kojeg je posve jasno zašto Crkva i katoličke udruge ne traže referendum o zdravstvenom odgoju) jesu podaci o demografsko-socijalnoj strukturi onih koji podržavaju zdravstveni odgoj i onih koji mu se suprotstavljaju.

EKSKLUZIVNO, ISTINA O PROGRAMU KOJI JE PODIJELIO HRVATSKU Većina roditelja za zdravstveni odgoj u školi

Naime, čak 71 posto fakultetski obrazovanih građana slaže se s predloženim modelom zdravstvenog i spolnog odgoja. Nasuprot tome, samo 38 posto građana sa završenom osnovnom školom podržava Vladinu odluku.

Isto tako, najveći je broj onih koji se suprotstavljaju Vladi među najniže obrazovanima: 39 posto Hrvata koji posjeduju tek osnovnoškolsku svjedodžbu suprotstavlja se zdravstvenom odgoju, naspram 25 posto protivnika zdravstvenog odgoja s fakultetskim diplomama.

Među najmanje obrazovanima istodobno je i najveći broj neopredijeljenih, 23 posto, dok je među najobrazovanijima najmanji broj neopredijeljenih, samo 4 posto.

Prema rezultatima Pulsova istraživanja, čini se da se Crkva u svojoj kampanji protiv zdravstvenog odgoja pretežito oslanja na najneobrazovanije Hrvate.

Zanimljvo je, nadalje, što 49 posto građana, koji su sudjelovali u Pulsovu istraživanju i koji su se izjasnili kao katolici, potpuno ili uglavnom podržavaju Vladin projekt zdravstvenog odgoja.

Ovaj podatak ukazuje da su hrvatski katolici u značajnoj mjeri moderniji i racionalniji od hrvatske svećeničke hijerarhije: tu se, dakle, radi o vrlo dobroj vijesti za hrvatski katolicizam. Naposljetku, ne smiju se zanemariti niti podaci o stranačkim preferencijama anketiranih.

Ovdje je osobito signifikantno da gotovo trećina HDZ-ovih birača podupire zdravstveni odgoj, što ukazuje da HDZ nije ideološki monolitan.

Naposljetku, valja istaknuti kako je 34 posto onih koji se suprotstavljaju zdravstvenom i spolnom odgoju kao glavni razlog navelo navodno promicanje homoseksualizma. Ovdje je, po svemu, riječ o uspjehu crkvene propagande u stvaranju predrasuda o samom zdravstvenom odgoju, koji nipošto ne promiče homseksualizam, ali i o stvaranju odnosa nejednakosti u našem društvu: uistinu je krajnje vrijeme da svi odgovorni društveni čimbenici u Hrvatskoj prihvate homoseksualce kao ravnopravnu društvenu skupinu.

Valja vjerovati da će se žestoki javni sukob oko zdravstvenog i spolnog odgoja uskoro početi stišavati. Istraživanje pokazuje kako za takav sukob ne postoje osnove, osim u Dalmaciji koja pokazuje da je postala nacionalno sjedište katoličkog konzervativizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40