'RUTINSKA PROCEDURA'

Kardiokirurzi na zagrebačkom Rebru tijekom operacije slučajno zapalili pacijenta!

 Goran Mehkek / CROPIX

Zvuči nevjerojatno, ali Jutarnjem je listu potvrđeno: tijekom rutinskog zahvata na prsištu, kardiokirurzi su nedavno na zagrebačkom Rebru zapalili pacijenta!

Aktivirali su se čak i protupožarni uređaji ugrađeni u modernim operacijskim dvoranama. Zavladala je prava panika. Pacijent je zapaljen zato što liječnici nisu dovoljno dugo čekali da ishlape sve kemikalije za sterilizaciju pa su se aktiviranjem električnog noža zapalile pare koje su još bile na koži pacijenta. Ipak, liječnici su se brzo snašli i ugasili plamen na pacijentu. Ozljede, kažu na klinici, ipak nisu bile opasne po život.

Izvanredni događaj

“Istina je, prije mjesec i pol tijekom rutinskog čišćenja rane nakon operacije, kirurzima se zapalio pacijent. Taj izvanredni događaj prijavljen je u ured za kvalitetu KBC-a što je standardna procedura na našoj klinici”. Tim je riječima predstojnik Klinike za kardiokirurgiju prof. dr. Bojan Biočina potvrdio informaciju o zapaljenom pacijentu.

Biočina dodaje da se ništa nije zataškalo niti je to ikome bila namjera, već dapače, sve je prošlo proceduru koja je uobičajena u kontroli kvalitete na klinici kad se dogodi nešto neuobičajeno.

Predstojnik klinike kaže kako se pacijent nije žalio i da barem za sada ni liječnici ni bolnica nisu prijavljeni Hrvatskoj liječničkoj komori niti je podignuta sudska tužba.

Dodatna operacija

Kad idemo na operaciju razmišljamo prije svega hoćemo li preživjeti ili se probuditi iz anestezije... Hoće li možda kirurgu ruka zadrhtati u krivom trenutku, možemo li možda iskrvariti? No, malo je onih koji pomisle da bi možda na operacijskom stolu mogli i gorjeti! Upravo to se dogodilo zagrebačkom pacijentu.

Nakon kardiološke operacije, učinjene nekoliko dana ranije, liječnici su trebali dodatno operirati ranu. Uslijedila je uobičajena procedura: kožu pacijenta odmastili su benzinom. Potom je premazan mješavinom alkohola i joda, i tu je učinjen propust. Mladi kirurg prerano je krenuo u zahvat električnim nožem. Mješavina para raznih kemikalija nije dovoljno ishlapila pa se zapalila i to je bilo kobno.

Premda zapaljenja pacijenata nisu česta, američki podaci govore da godišnje u SAD-u ima više od šesto takvih slučajeva. Zbog toga Američka agencija za hranu i lijekove redovito traži unaprijeđenje procedure izbjegavanja požara u kirurškim dovoranama.

Premazan benzinom

Također, Američko društvo za kirurgiju u svojim smjernicama ističe opasnosti od požara pa čak i zapaljenja pacijenata te navodi niz sredstava koja mogu biti opasna za pacijente. Također, postoje edukacije u kojima se kirurge priprema za mogući požar u operacijskoj dvorani, ali i onaj koji može nastati na pacijentu.

Jedan nam je zagrebačaki kirurg ispričao kako je kao mladi specijalizant također nazočio zapaljenju pacijenta. “Bio sam dežuran u hitnoj službi kad nam je dovezen pacijent s puknutom aneurizmom u trbušnoj šupljini. Trebalo ga je hitno pripremiti za operaciju. Brzo smo ga premazali benzinom, a potom i mješavinom joda i alkohola, ali očito u toj hitnoći nismo dovoljno pričekali.

Početak požara

Prvi rez električnim nožem izazvao je lagani požar. Vidjeli smo kako plamičak prekriva pacijenta. Nakon prve nevjerice i prave paralize zgrabili smo plahte i sve što nam je bilo pri ruci kako bismo ugasili plamtećeg pacijenta. Na sreću, sve je dobro završilo. No, premda u operacijama koje danas radim ne upotrebljavam tu vrstu kemikalija, ipak se nerijetko sjetim tog stresnog događaja”, kaže kirurg kojem to iz današnje perspektive ne izgleda tako dramatično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:54