DJEVOJČICA U BRONHIJIMA IMALA I ZRNO GRAHA

Imala je tek 18 mjeseci: 'Naša Mija bila je zdrava, a liječnici kažu da je za smrt kriva srčana mana'

Nakon šetanja od bolnice do bolnice, liječnička intervencija stigla je prekasno
 Damir Krajač/ CROPIX

ZAGREB - Za mlade zagrebačke roditelje Dijanu i Ivana Antunovića, čija je tragično preminula 18-mjesečna kćerkica Mia na čudan način “zapela” u zdravstvenom sustavu nakon što je progutala kamenčić i komadić zrna graha, a Slobodna Dalmacija o tome ekskluzivno izvijestila , utjehe nema.

Očajnom ocu kojemu je kćerkica umirala na rukama i koji je njezine posljednje vapaje čuo stojeći kao ukopan na bolničkom hodniku ispred operacijske dvorane, i dalje kao jeka odzvanjaju u ušima kćerkine riječi: "Tata ‘ajmo kući, ‘ajmo šetati.”, piše Slobodna Dalmacija .

Za razliku od KBC-a Rebro gdje su tri tima liječnika pokušavala spasiti Miju, te KB Merkura, odakle je Mia poslana na Rebro s komadićem graha u desnom bronhiju, a čiji su čelnici bolnica odmah dali izjave i potkrijepili ih internim izvješćima, jučer se priopćenjem tek u jednoj rečenici, uz izražavanje sućuti obitelji Antunović, oglasila i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Slobodanka Keleuva.

Podsjetila je da je "kriminalistička obrada u tijeku, te da je pacijentica Mia nakon pregleda u ambulanti upućena u nadležnu kliniku Merkur zbog sumnje na strano tijelo u larinksu“.

- Za dva tjedna stići će nam službeno izvješće obdukcije. Barem su nam tako rekli liječnici, a tek u par natuknica su nas izvijestili da je Mia imala srčanu manu i da je umrla od zatajenja srca. To je njihova obrana. Struka je imala tri dana i mogla je svašta napisati i opravdati se svojim šefovima. Srce joj je stalo zbog nestanka kisika. Recite vi meni, sve što se guta, ide li u pluća ili u želudac? Ako i hrana skrene, kako završi u plućima a da ju se naglo ne gura? Mi samo znamo da je naša Mia bila zdrava, barem su nas tako cijelo vrijeme u ovih 18 mjeseci kad smo vodili dijete pedijatrima, uvjeravali liječnici. Ne mirimo se sa činjenicom da smo imali bolesno dijete - poručuje neutješni otac Ivan.

Podsjetimo, agonija obitelji Antunović počela je u prijepodnevnim satima petka i trajala je puna dva i pol sata, kad je iznenada, unatoč intenzivnoj, ali prekasno stigloj liječničkoj intervenciji u KBC Rebro Mijino srce prestalo kucati. Vidjevši da mu je dijete u hodniku kuće nešto progutalo, Ivan je Miju uhvatio za noge i počeo tresti.

Jedan kamenčić uspio je izvaditi uz pomoć sestre i šogorice, no znajući da je razigrana Mija progutala još nešto, alarmirao je susjeda koji ih je odvezao do najbližih liječnika Hitne pomoći. Dijete su, prema očevim tvrdnjama, površno pregledali te, unatoč djetetovu otežanom disanju, nikakvo strano tijelo nisu u njoj našli, piše Slobodna Dalmacija .

Svejedno su ga uputili u KBC Rebro, da bi mu na kraju, ipak, nakon popriličnog čekanja, osigurali vozilo Hitne pomoći. Sam, s djetetom na rukama, bez medicinske pratnje, odvezen je s kćerkicom u KB Merkur, no tamo ih nitko nije dočekao od liječnika.

Svejedno, u operacijskoj su dvorani, prema tvrdnjama ravnatelja bolnice, poduzeli sve i alarmirali KBC Rebro da im šalju intubirano dijete sa stranim tijelom u desnom bronhiju. Nakon reanimacije koja je trajala sat i pol, Antunovićima je stigla tragična vijest iz operacijske dvorane.

Roditelji sada kažu kako neće odustati od pravde. Žele znati tko je od zdravstvenih djelatnika kriv što djevojčica nije živa, a imala je tek 18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:33