SUSRET NA GRANICI

Karamarko i Dačić na Bajakovu: Među kriminalcima ostalo bratstvo i jedinstvo

 Damir Glibušić/Cropix

BAJAKOVO - Došlo je vrijeme da budemo korak ispred kriminalaca u regiji - rekao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u srijedu na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci gdje se susreo sa srbijanskim ministrom policije Ivicom Dačićem.

Nakon sastanka dvojice ministara, protokol o osnivanju zajedničke kontaktne službe na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije potpisali su šefovi policija, ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić i direktor srbijanske policije Milorad Veljović.

Kontaktna služba imat će sjedište na hrvatskoj strani granice, počet će s radom za mjesec dana, a u njoj će raditi najbolji policijski službenici širokog spektra znanja u policijskim poslovima. Prema ministru Karamarku, potpisivanje protokola nastavak je „dobre suradnje“ hrvatske i srbijanske policije na tragu spoznaje da se, kako je rekao, „samo kvalitetnom suradnjom može suzbiti zlo međunarodnog organiziranog kriminala“.

Zadovoljstvo suradnjom istaknuo je i srbijanski ministar unutarnjih poslova, Ivica Dačić.

- Nekad je postojalo bratstvo i jedinstvo koje se među kriminalcima zadržalo - rekao je Dačić dodajući kako su policije Hrvatske i Srbije odigrale „pionirsku ulogu u uspostavi boljih odnosa dvije države“.

Dačić je dodao i da je suradnja dviju policija bila dobra čak i onda kada politički odnosi Hrvatske i Srbije nisu bili na zavidnoj razini. Ministri Karamarko i Dačić naglasili su važnost unapređenja suradnje u borbi protiv kriminala, korupcije, terorizma, u čemu bi 2011. godina trebala biti još uspješnija.

Suradnja hrvatske i srpske policije nedavno je pozitivno ocijenjena i u sjedištu Interpola, rečeno je. Kako je navedeno, kontaktna služba na Bajakovu uvod je prema osnutku zajedničkog centra za borbu protiv kriminala. Značaj policijske suradnje na tom prijelazu Hrvatske i Srbije ogleda se i u podacima da je preko tog prijelaza u 11 mjeseci ove godine prešlo 6 milijuna putnika i dva milijuna vozila.

U istom razdoblju, na Bajakovu je zaplijenjeno 100 kilograma droga, od čeka čak 88 kilograma kokaina, kao i 15.000 sintetičkih tableta s popisa opojnih droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:32