EKSKLUZIVNO

Jutarnji dobio uvid u izvješće Europske komisije o proširenju: ‘Sve ide po planu, monitoring Hrvatske završit će na proljeće’

Sveobuhvatno izvješće monitoringa Hrvatske, koje će Europska komisija usvojiti i objaviti u srijedu sljedeći tjedan, potvrdit će da Hrvatska nastavlja ispunjavati preuzete obveze tijekom pristupnih pregovora.

No, neće potvrditi da je Hrvatska već ispunila sve kriterije jer će i dalje morati raditi na nekim nedostacima. Jutarnji list imao je uvid u nacrt dokumenta EK “Strategija proširenja i glavni izazovi od 2012. do 2013.”, u kojem su i sažeci napretka za svaku državu uključenu u proces proširenja posebno.

- U izvještaju o monitoringu nema iznenađenja. Možda smo mislili da će biti malo bolji nego što jest, ali sve ide po planu. Hrvatskoj očito treba još malo vremena da do kraja ispuni sve obveze prije punopravnog članstva - rekao je visoki diplomat EU.

Sporna samo Slovenija

Iz nacrta izvještaja također se vidi da je Hrvatska nastavila ispunjavati preuzete obveze, no da u pravosuđu mora poduzeti dodatne napore.

“Komisija će nastaviti nadgledati ispunjavanje obveza preuzetih tijekom pristupnih pregovora sve do datuma stupanja Hrvatske u članstvo, uključujući zadnje izvješće monitoringa predviđeno za proljeće 2013.”, stoji u internom dokumentu EK.

Diplomati nekih država članica rekli su da izvještaj za Hrvatsku smatraju realnim, da ne očekuju probleme s ratifikacijom, ali da će “najvjerojatnije” pričekati zadnji izvještaj u proljeće kako bi ratificirali naš pristupni ugovor.

I hrvatska je strana svjesna toga, no, osim Slovenije, nema naznaka da bi ijedna druga država mogla praviti probleme. Čak je i u skeptičnoj Nizozemskoj pisana procedura završena i novi će saziv parlamenta planirati debatu da bi se procedura nastavila.

Arbitraža dobar primjer

Zanimljivo je da je u strategiji proširenja EK i ove godine spomenuo dogovor Hrvatske i Slovenije o arbitraži kao “dobar primjer drugima”, iako upravo ovih dana Slovenija prijeti da neće ratificirati pristupni ugovor zbog spora oko Ljubljanske banke. U dokumentu stoji da “bilateralna pitanja ne trebaju zaustaviti proces pristupa EU”.

Naglašava se važnost hrvatske deklaracije o “promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi” i obećanje Hrvatske da postavljati prepreka budućim kandidatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:59