IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

EU upozorava: ‘Spremili smo mjere protiv vas ako ne ispunite naše zahtjeve’

Europska Unija računa na članstvo Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. i dvojbi o tome nema. To potvrđuje i sveobuhvatni izvještaj iz monitoringa koji će Europska komisija usvojiti i objaviti danas, a čiji je sadržaj već poznat hrvatskoj javnosti.

Međutim, izvori iz Europske komisije upozoravaju da bi Hrvatska “krajnje ozbiljno” trebala shvatiti poruke iz ovog izvještaja i iskoristiti preostalo vrijeme da do kraja riješi nedostatke koji su izloženi u deset uvjeta.

“Komisija još ima određene instrumente koje može preporučiti u slučaju procjene da Hrvatska ne ispunjava preuzete obveze do kraja.

Mi se nećemo ustručavati koristiti te instrumente bude li potrebno”, rekao je jedan europski dužnosnik i dodao da ipak smatra kako to neće biti potrebno jer vjeruje da će Hrvatska posao koji sada odlično radi na isti način privesti kraju. U EU ne kriju da strogi nadzor drže do kraja i zbog kredibiliteta cijelog procesa jer će se primjer Hrvatske koristiti dalje kao presedan u proširenju i na druge države.

- Zato nam treba Hrvatska kao potpuno pozitivan primjer - rekao je izvor u EU.

Međutim, nitko u Bruxellesu nije htio govoriti koje bi to instrumente protiv Hrvatske EU mogla koristiti ako Hrvatska ne ispuni do kraja preuzete obveze.

Nagađa se da to može značiti i uskraćivanje dijela fondova u slučaju da ne dovrši preustroj brodogradilišta i povratak državnih potpora od 2006., što je sadržano i u pristupnom ugovoru. S političke strane, neke države EU mogu otežati proces ratifikacije, a neke će čekati zadnji izvještaj u proljeće.

Međutim, nitko ne pomišlja na ikakve moguće mjere monitoringa nakon hrvatskog članstva u EU.

Današnji izvještaj bit će zadnji sveobuhvatni izvještaj monitoringa, a onaj u proljeće bit će kratki i odnosit će se samo na tri poglavlja: pravosuđe, unutarnje poslove i tržišno natjecanje.

Europska komisija spomenutim izvješćem Hrvatskoj poručuje da mora učiniti dodatne napore kako bi se u potpunosti pripremila za članstvo. To se odnosi na pripreme za buduće EU strukturne fondove kako bi se osiguralo pravilno korištenje, preustroj brodogradilišta, jačanje vladavine prava kroz nastavak primjene mjera za poboljšanje javne administracije i sustava sudstva te djelotvorno sprečavanje i suzbijanje korupcije na svim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:37