NACIONALNO POMIRENJE

Josipović: Tužbe za genocid ćemo povući tek kada riješimo probleme

 Željko Šop/CROPIX

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem u Opatiji kako je povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid moguće tek nakon što se riješe problemi zbog kojih je ona podnesena.

- Mislim da smo Tadić i ja korektno predvidjeli što se može dogoditi. Naglasili smo da to dolazi na kraju puta, kada riješimo naše probleme. Onda će tužba za genocid biti nepotrebna - rekao je Josipović.

Istaknuo je da su o povlačenju tužba govorili samo novinarima, odgovarajući na njihova pitanja, te da s Tadićem tijekom susreta u Opatiji nije razgovarao o tom problemu.

U srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova komentirali su jučer za Blic kako je jedini uvjet za povlačenje protutužbe Beograda da Hrvatska povuče svoju tužbu koju je uložila još 1999. godine.

Srbijanski pravnik: Nije bilo genocida ni s jedne strane

Radoslav Stojanović, profesor prava i šef pravnog srpskog tima u procesu s BiH, smatra je da bi sva ta pitanja trebalo riješiti u procesu nacionalnog pomirenja koji bi trebao biti dio dogovora o povlačenju tužbi.

- U ratovima tijekom devedesetih nije počinjen genocid, ni srpska ni hrvatska strana ga nisu počinile, pa tako ni jedna tužba za genocid nema šansi za uspjeh. Iako mnogi u Srbiji smatraju da je tijekom akcije „Oluja“ počinjen genocid, to nije točno, jer protjerivanje stanovništva nije genocid; tako je već presuđeno u bosanskom slučaju. Nakon susreta predsjednika Srbije i Hrvatske jasno je da bi do izvansudskog dogovora moglo doći vrlo brzo, s tim da Vlada Hrvatske mora prvo povući tužbu pred sudom u Haagu, a potom bi Vlada Srbije to isto učinila, s tim što bi uz tu odluku morala zatražiti stručnu analizu i predložiti najbolje načine da se otklone zapreke za budućnost naroda u obje zemlje. Morao bi se, dakle pokrenuti proces nacionalnog pomirenja – objasnio je Stojanović za Blic.

Hrvatska je Vlada već ranije nagovijestila kako su najznačajnija pitanja koja bi trebale riješiti dvije zemlje pronalaženje oko 1.000 nestalih, uhićenje ratnih zločinaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i povratak kulturnog blaga.

Ovo prvo, pronalaženje nestalih, i Tadić je istaknuo kao najbolniji problem.

- Ima nestalih Srba u Hrvatskoj i nekih Hrvata koji su nestali u Srbiji. Moramo pomoći obiteljima da se taj problem riješi - rekao je Tadić.

Vlada: Nismo još razmatrali povlačenje tužbe

Hrvatska je Vlada još u četvrtak priopćenjem reagirala na napise da Međunarodna zajednica traži povlačenje tužba za genocid.

- Nitko od službenih predstavnika Europske unije od Republike Hrvatske nije zatražio povlačenje tužbe. O povlačenju tužbe za genocid odluku donosi Vlada Republike Hrvatske, koja o takvoj mogućnosti nije raspravljala – stoji u priopćenju.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor također je izjavila u četvrtak u Bruxellesu da Vlada još nije razmatrala tu mogućnost, ističući da je potrebno razgovarati kako bi se riješila otvorena pitanja, posebice sudbina nestalih osoba.

- Vlada je ta koja bi mogla povući tužbu, ali o tome nije razgovarala. Mi takvu mogućnost nismo razmatrali, ali svakako mislim da je dobro razgovarati i svaki dan učiniti više na građenju mostova. Imamo puno tema o kojima treba ubrzano razgovarati, osobno ističem da treba učiniti sve kako bi se razriješila sudbina nestalih osoba i kada to učinimo, mislim da ćemo uistinu zakoračiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:43