KOLEKTIVNI UGOVORI

JAVNA PODUZEĆA OPET DIJELE USKRSNICE Prezaduženi HAC i Hrvatske šume rekorderi, evo koliko će potrošiti ostali

 Damir Skomrlj / Novi List / EPH

Hrvatske šume isplatit će svojim zasposlenicima 1250 kuna uskrsnice u novcu, potvrdio nam je predsjednik Uprave tvrtke Ivan Pavelić. Riječ je o polovici iznosa na koji osam tisuća zaposlenih ima pravo prema kolektivnom ugovoru, a drugu polovicu dobit će za Božić. Iznosom ovogodišnje uskrsnice Hrvatske šume nadmašile su Hrvatske autoceste i HAC-ONC, koji svojim zasposlenicima u novcu isplaćuje 500 kuna te još 400 kuna na ENC uređajima, kako je izvijestila Televizija RTL, te su rekorder po visini uskrsnice.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je pak kako je zatražio hitno objašnjenje isplate uskrsnica u trenutku kada donosi odluku o novom kreditnom zaduženju. Ministar je priznao da ne zna koja je pravna osnova za isplatu uskrsnica u HAC-u i HAC-ONC-u, no zna da Vlada mora podići 250 milijuna eura kredita da bi 200 milijuna eura potrošila na kreditne obveze HAC-a, a 50 milijuna eura na njegovo restrukturiranje. HAC-u ove godine na naplatu dolazi 580 milijuna eura duga.

Ispregovarano pravo

Uskrsnice se pak isplaćuju u većini državnih poduzeća, uglavnom su kolektivnim ugovorom dogovorene kao dar u naravi, što može biti i potrošački bon. Bon od 400 kuna za Uskrs će dobiti i zaposlenici Ine kojima nakon Uskrsa u srpnju stiže regres od 2000 kuna, a potom u prosincu 1000 kuna božićnice i 600 kuna dara za djecu. Autocesta Rijeka - Zagreb, Fina, Hrvatska lutrija, Hrvatska elektroprivreda i tvrtke u Zagrebačkom holdingu radnicima će dati bon od 400 kuna. HŽ Infrastruktura isplaćuje po 200 kuna za svojih pet tisuća zaposlenih, a u HŽ Putničkom prijevozu se nadaju da će ispregovarati isto za svojih 2000 zaposlenih. U Hrvatskoj pošti zaposlenicima se u ovom razdoblju isplaćuje prigodna nagrada od 500 kuna.

Imaju li pravo na uskrsnicu ili nemaju za uposlenike državnih tvrtki ne ovisi o tome žive li poduzeća u kojima rade od dotacija iz državnog proračuna ili ne, ostvaruju li dobit ili su gubitaši čiji se gubici i dugovi saniraju podizanjem novih kredita. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kratko je komentirao da je uskrsnica u tvrtkama u kojima isplaćuje ispregovarano pravo. - Ako je predviđena kolektivnim ugovorom, mora se isplatiti jer kad se ne bi isplatila, posljedica bi mogla biti sudska tužba, a onda bi to tvrtku više koštalo - kaže Sever.

Sudske tužbe

Anđelko Kasunić, predsjednik sindikalne podružnice HAC-ONC-a, za RTL je izjavio kako je Uprava tražila od radnika da se odreknu uskrsnice jer bi se time uštedjelo milijun i pol kuna, odnosno tri milijuna kuna, kada se zbroje uplate na ENC uređaje, no oni to nisu htjeli. Kasunić smatra da se na druge načine u HAC-u “jednim potezom kemijske olovke mogu uštedjeti deseci milijuna kuna”, rekao je RTL-u.

KOLIKO ĆE TKO ISPLATITI

1250

kuna u novcu - Hrvatske šume

500

kuna u novcu + 400 kuna na ENC uređaj - HAC i HAC -ONC

500

kuna prigodne nagrade - Hrvatska pošta

400

kuna bon - Autocesta Rijeka - Zagreb, Fina, Hrvatska lutrija, HEP i tvrtke u Zagrebačkom holdingu, Ina

200

kuna - HŽ Infrastruktura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:42