DAO PODRŠKU MINISTRU

ISLAMSKA ZAJEDNICA OGRADILA SE OD ZAGREBAČKOG IMAMA 'Njegov stav o Hasanbegoviću nije i naš stav'

 Nikša Duper / Dubrovački vjesnik / CROPIX

Izjave glavnog imama zagrebačkog Aziza ef. Alilija kojima je stao u obranu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, nisu dobro prihvaćene u Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj koji se službenim priopćenjem oglasilo kako Alilijeve riječi ne predstavljaju službeni stav IZ-a.

Glavni imam je prilikom džume (molitve) u petak vjernicima poručio kako je Hasanbegović vrijedan i poštovan član Islamske zajednice s kojim bi se "svako od nas pojedinačno, ali i kao kolektiv, trebao identificirati".

- Otkako je imenovan članom Vlade, čuli smo previše denunciranja njegove osobe, na žalost antiislamske i islamofobne naravi - kazao je Alili.

Islamska zajednica, koju predvodi muftija Aziz ef. Hasanović, oštro je reagirala na taj istup.

- Službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj, o nekom pitanju, može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj ili neka druga osoba unutar Zajednice isključivo temeljem odobrenja predsjednika Mešihata/muftije. Stavovi izrečeni u petak ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hafiza Aziz ef. Alilija. Također, stavovi i mišljenja, koje su prenijeli mediji, a izrekli su ih pojedini članovi naše zajednice, predstavljaju njihova osobna mišljenja - poručili su.

Muftija Hasanović, naime, smatra kako je karakteriziranje napada na Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske ne samo neutemeljeno i štetno, nego i uvlači IZ u proces politizacije i podjela.

- Uzimajući u obzir činjenicu da unutar Zajednice postoje oni koji podržavaju i koji ne podržavaju dr. Hasanbegovića, a radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja, te imajući u vidu da se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice kao takve, Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti - zaključuju.

Priopćenje se završava ocjenom kako je Hasanbegović u zajednici poznat kao "izuzetna, samozatajna, nenametljiva i srdačna osoba te priznati znanstvenik. Međutim, stoji u priopćenju, s pogledima dr. Hasanbegovića i kvalifikacijama povijesnih događaja ne slažu se svi. U objavi se također kaže kako je Hasanbegovićev trenutni status u medijskom i političkom pristupu posljedica njegovog ideološkog usmjerenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:31