SUDSKA RASPRAVA

Iako nije bio u sudnici, Glavaš izvrijeđao sve koji ga terete

Glavaševi odvjetnici okomili su se na dio presude u kojoj je Šeks proglašen nevjerodostojnim
 Boban/CROPIX

ZAGREB - Iako nije bio fizički prisutan, duh Branimira Glavaša lebdio je sudnicom Vrhovnog suda drugog dana rasprave o žalbi na prvostupanjsku presudu za osječke ratne zločine pritiv njega i petorice. Branko Brkić, sudac izvjestitelj u toj raspravi, čitav je dan prezentirao detalje Glavaševe žalbe na prvostupanjsku presudu, kao i žalbe trojice njegovih odvjetnika.

Teroristi, nostalgičari...

Tako su prisutni u sudnici mogli čuti da je krunski svjedok u “slučaju garaže” Krunoslav Fehir “patološki lažljivac”, novinar Drago Hedl “njegov učitelj”, bivša dopisnica Politike iz Osijeka koja tvrdi da su je Glavaševi priveli i maltretirali Snježana Berić “zadojena mržnjom sa svime što je u svezi s Hrvatskom”, Nikola Vasić, jedan od preživjelih žrtava prištapske bojne, “terorist”, bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkvac “čistokrvni jugonostalgičar”.

Taj impresivni arsenal uvreda svjedoka i žrtava u žalbi na prvostupanjsku presudu iznio je jedan od trojice Glavaševih odvjetnika, Ante Madunić.

Glavaš i trojica njegovih odvjetnika, Dražen Matijević, Veljko Miljević i Ante Madunić, krunskog svjedoka Krunoslava Fehira u podnesenim žalbama proglašavaju nevjerodostojnim, Gordanu Getoš Magdić izmanipuliranom, a ostale svjedoke nedosljednima i nepouzdanima.

Glavaševi odvjetnici okomili su se i na dio Horvatovićeve presude u kojoj je Vladimir Šeks proglašen nevjerodostojim svjedokom.

Suci u sukobu interesa?

Žalbama nastoje dokazati da je Horvatović presudu utemeljio na svjedočenjima sudionika u osječkim zločinima i srpskih ekstremista, a nevjerodostojnim proglasio vodeće ljude ratnog Osijeka i Hrvatske kao što su Zlatko Kramarić, potpredsjednik ratne vlade Milan Ramljak...

Svih devet branitelja u slučaju osječkih ratnih zločina tvrde da je sve troje sudaca iz sudskog vijeća koje je izreklo prvostupanjsku presudu Glavašu i ostalima u sukobu interesa jer su u nekoj fazi postupka odlučivali i o pritvoru osuđenima u ovom predmetu.





Odvjetnik Gajski ili drijema ili priča

Otkad ste došli, niste stali pričati. Ako vas rasprava ne zanima, niste morali ni doći - tim se riječima predsjednica peteročlanog vijeća Vrhovnog suda, sutkinja Senka Klarić Baranović obratila jednom od branitelja, Dragutinu Gajskom. Gajski se, naime, drugog dana rasprave došaptavao s odvjetnikom Borisom Vrdoljakom, a dan ranije je suca izvjestitelja slušao žmireći, pa se nije dalo razabrati sluša li ili drijema. Veljko Miljević je rekao da je prošle godine podnio ustavnu tužbu kojom traži da se prvi iskaz Gordane Getoš Magdić od 20. listopada 2006. u kojem je teško teretila Glavaša izdvoji kao nezakonit zbog navodnog sukoba interesa njezina tadašnjeg odvjetnika Radoslava Arambašića.

“I što je Ustavni sud odlučio”, zanimalo je sutkinju Baranović. “Odbacio je, jer je tužba preuranjena”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:51