PROCJENA SVJETSKE BANKE

Hrvatski BDP rast će za 0,5 posto i bit će među najlošijima u regiji

Među zemljama srednje i jugoistočne Europe gora je jedino prognoza za Srbiju
Zagreb, 061114.Vlada.Redovita sjednica Vlade RH. Vlada je uz ostalo raspravljala o prijedlogu zakona o regionalnom razvoju RH kojim se, radi ucinkovitije provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije, predvidja ustrojavanje triju kategorija urbanih podrucja - urbanih aglomeracija, vecih urbanih podrucja i manjih urbanih podrucja.Na fotografiji: Branko Grcic, Zoran Milanovic, Vesna Pusic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Nakon šest godina krize, Hrvatska bi u 2015. napokon trebala ostvariti gospodarski rast, ali po stopi od samo 0,5 posto, koja će biti među najnižima u tranzicijskoj regiji, najnovije su prognoze Svjetske banke.

Među zemljama srednje i jugoistočne Europe, slabije od nas u 2015. trebala bi proći jedino Srbija, kojoj Svjetska banka u danas objavljenim prognozama “Global Economic Forecasts” navješćuje pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto. S druge strane, najviše stope gospodarskog rasta među tranzicijskim državama zapadno od granica Zajednice neovisnih država (ZND) imat će Makedonija, od 3,5 posto, i Crna Gora, od 3,4 posto, kao i Poljska i Litva, najnovija članica zone eura, po 3,2 posto.

Kosovu rast od 3 posto

I gospodarstva Albanije i Kosova u ovoj bi godini, barem ako je suditi po prognozama Svjetske banke, trebala rasti po (iz naše perspektive) razmjerno visokim stopama od 3 posto.

Cijela regija istočne Europe i središnje Azije u ovoj bi godini trebala ostvariti gospodarski rast od 3 posto, što je više nego u prošloj godini, kada je on iznosio 2,4 posto.

Heterogena zona

Rast tranzicijskih gospodarstava u sljedećim bi se godinama, procjenjuju u Svjetskoj banci, trebao dodatno ubrzati, no ovdje valja voditi računa o tome da se radi o vrlo heterogenoj regiji, koja okuplja kako zemlje koje su već članice EU i zone eura tako i Rusiju te bivše sovjetske republike u Zakavkazju i središnjoj Aziji.

Stješnjenost većine europskih tranzicijskih država između zone eura, koja se suočava s gospodarskom stagnacijom, i Rusije, koja je zbog sukoba s Ukrajinom, sankcija i pada cijena nafte potonula u recesiju, ujedno je i glavni rizik za većinu zemalja u regiji.

U Svjetskoj banci očekuju da će svjetsko gospodarstvo u ovoj godini ostvariti rast od 3 posto. Ta bi se stopa rasta idućih godina trebala ubrzati. Glavni doprinos rastu svjetskoga gsopodarstva dat će zemlje u razvoju, zaključuju u Svjetskoj banci.

Zaposlenost neće znatnije rasti sve do 2018. godine

Kao i u ostatku regije, i u Hrvatskoj bi se sljedećih godina trebao ubrzati gospodarski rast. Nove prognoze Svjetske banke, naime, govore o stopi rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 posto u sljedećoj te od 1,5 posto u 2017. godini. Iako će nam nakon dugotrajne recesije i takve stope rasta gospodarstva biti važne, one će biti znatno ispod prosjeka kako za tranzicijsku regiju tako i za svijet u cjelini, a teško da će omogućiti zamjetniji oporavak na tržištu rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:57