PAPA ODRŽAO GOVOR U HNK

'Hrvatska je oduvijek dio Europe, a to će uskoro biti i na političko-institucionalnoj razini'

Sveti Otac bio je oduševljen zgradom HNK i glazbenom dobrodošlicom jer njen jezik smatra univerzalnim
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. održao je govor u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta pred 700 uzvanika, redom uglednika iz hrvatskog civilnog, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života te vjerskim čelnicima.

- Sretan sam što mogu započeti svoj posjet susrećući vas, koji predstavljate razne slojeve hrvatskoga društva i diplomatski zbor. Hvala monsinjoru Puljiću i dr. Zuraku na pozdravnim govorima i glazbenicima koji su me dočekali univerzalnim jezikom glazbe. Dimenzija univerzalnosti odlika je umjetnosti i kulture, te se posebice veže s kršćanstvom i Katoličkom crkvom - rekao je na hrvatskom jeziku Papa te izrazio divljenje zgradom HNK-a.

Potom je nastavio svoje obraćanje na talijanskom jeziku, a koncentrirao se ponajviš na pitanje savjesti.

- Tema savjesti je transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini. Naravno, mislim na Europu čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti na političko-institucionalnoj razini - kazao je Benedikt XVI i napomenuo kako kvaliteta društvenoga i građanskoga života te kvaliteta demokracije ovise o savjesti.

Sveti Otac nije zaboravio spomenuti niti velike hrvatske znanstvenike i kulturnjake, koji su ostavili traga u Europi, ali i kršćanskoj religiji. Tom se prilikom posebno osvrnuo na fizičara i isusovca Josipa Ruđera Boškovića.

- Bošković je proučavao raznovrsne znanstvene grane, ali je istodobno imao strast za jedinstvom, što je tipično za katoličku kulturu. Zbog toga je osnivanje Katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj znak nade. Želim da ono pridonese ujedinjenju između raznih dijelova suvremene kulture, vrijednosti i identiteta vašega naroda, nastavljajući plodan crkveni doprinos povijesti plemenite hrvatske nacije - riječi su Pape Benedikta XVI.

Na kraju govora uputio je poziv vjernicima laicima da velikodušno žive svoju izobrazbu, vodeći se načelima socijalnog nauka Crkve za istinsku laičnost, za socijalnu pravdu, za obranu života i obitelji, za slobodu vjere i odgoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:17