GOLEMI CRKVENI KOMPLEKS

FOTO Benedikt XVI. odsjeo je u Nuncijaturi. Puno skromnijoj od palače nadbiskupa Bozanića

Papa Benedikt XVI. u Zagrebu je prespavao u skromno uređenoj sobi u Apostolskoj nuncijaturi

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. noćas je spavao na prvom katu Apostolske nuncijature na zagrebačkom Ksaveru, koje izvana izgleda poput veoma luksuznog hotela s pet zvjezdica. No, unutra je uređenje prilično jednostavno, gotovo skromno, pogotovo u lijevom krilu Nuncijature, gdje su na prvome katu spavaće sobe. U jednoj od spavaćih soba spavao je i Papa, kazuje nam jedan od svećenika koji je veoma često boravio u tom prostoru.

Blagoslov Nuncijature

Apostolska nuncijatura sastoji se od tri međusobno spojena objekta. U desnoj zgradi, srednjoj po veličini, nalazi se ulaz u cijeli objekt, koji je prekriven nadstrešnicom, a u njoj su uredi. Iz te desne zgrade dugački hodnik vodi kroz centralni, najmanji objekt - u kojem su kapela i dvije sale - do najveće, lijeve zgrade. Jedino ta lijeva zgrada Nuncijata ima dva kata. U prizemlju je kuhinja i blagovaonica, a na gornjem katu spavaće sobe.

Apostolska nuncijatura otvorena je 15. ožujka 1995., uz prisustvo pokojnog kardinala Franje Kuharića, prvog apostolskog nuncija u RH Giulia Einaudija, a od predstavnika hrvatske vlasti govorio je tadašnji doministar MVP-a Ivo Sanader. Papa Ivan Pavao II. blagoslovio je Apostolsku nuncijaturu prilikom svog posjeta Hrvatskoj godinu prije, 1994., što je jedinstven primjer u svijetu.

Papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Maria Roberta Cassarija apostolskim nuncijem u Hrvatskoj 14. veljače 2008. Sadašnji nuncij Cassari rođen je 27. kolovoza 1943. u Ghilarzi na Sardiniji, za svećenika je zaređen 27. prosinca 1969., a za biskupa 16. listopada 1999.

U susjedstvu je zgrada Vojnog ordinarijata, otvorena 5. kolovoza 2003., a njezina gradnja stajala je oko 35 milijuna kuna ili oko pet milijuna eura.

Proračunski novac

Veliki crkveni kompleks na Ksaveru zaokružen je otvaranjem nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije u ožujku ove godine, čija je gradnja stajala oko 122 milijuna kuna ili oko 16,5 milijuna eura. Prostire se na 11 tisuća četvornih metara, financirana je donacijama Talijanske biskupske konferencije i 16 hrvatskih biskupija, koje se većim dijelom financiraju proračunskim novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02