NEGATIVAN TREND

HRVATSKA IZA UGANDE, SALVADORA I BANGLADEŠA! Koliko su nam dostupne informacije o trošenju državnog proračuna?

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

International Budget Partnership (IBP), neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, objavila je Indeks otvorenosti proračuna 2015.

Za Hrvatsku Indeks iznosi 53 od mogućih 100 bodova, što nažalost predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodno istraživanje iz 2012. i ukazuje kako je neophodno poboljšati kvalitetu i dostupnost podataka o državnom proračunu.

Indeks otvorenosti proračuna računa se na temelju 109 pitanja iz Upitnika kojima se istražuje objavljuje li državna vlast osam ključnih proračunskih dokumenata:

1) smjernice ekonomske i fiskalne politike,

2) prijedlog proračuna,

3) usvojeni proračun,

4) proračun za građane,

5) mjesečna izvješća,

6) polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna,

7) godišnje izvješća o izvršenju proračuna,

8) revizijsko izvješće

Najbolji rezultat postigli su Novi Zeland, Švedska, Južna Afrika, Norveška i Sjedinjene Američke Države, a najlošiji Katar i Saudijska Arabija. Prosječna vrijednost Indeksa iznosila je 45, što znači da je građanima analiziranih država u prosjeku dostupno samo 45% traženih informacija o državnim prihodima i rashodima u ključnim proračunskim dokumentima.

Institut za javne financije

Hrvatska ima rezultat koji je nešto veći od prosjeka svih promatranih država i spada u skupinu država koje pružaju „ograničene informacije o državnom proračunu“. To znači da građanima nije dostupno dovoljno informacija koje bi im omogućile da kvalitetno nadziru trošenje novca iz državnog proračuna i da Vladu mogu držati odgovornom za politike koje provodi.

Indeks otvorenosti proračuna za Hrvatsku u pet krugova istraživanja od 2006. do 2015. iznosio je 42; 59; 57; 61 i 53 boda. Do pogoršanja je najvećim dijelom došlo jer u prijedlogu državnog proračuna za 2014. nisu prikazane informacije o ostvarenim prihodima i rashodima za godine koje prethode proračunskoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 02:50