IZVANREDNA SJEDNICA

VLADA DONIJELA REBALANS I NAHVALILA SAMU SEBE 'Imamo prvi puta zadovoljstvo da neće biti povećanja deficita'

'U pozitivnom smo trendu, rast u trećem kvartalu očekujemo da bude još značajniji...'
Zagreb, 181213.Trg svetog Marka.Redovna sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Vlada RH se danas u 17 sati sastala na izvanrednoj sjednici, koju je sazvao premijer Zoran Milanović, kako bi raspravila rebalans proračuna.

- Makroekonomski uvjeti su bolji od planiranih. Projekcija gospodarskog rasta sa 0,5 raste na 1,1 posto. Sve komponente BDP-a pokazaju iznimno dobre pokazatelje i rastu, izjavio je na početku ministar financija Boris Lalovac i nastavio iznositi brojke koje pokazuju da Hrvatskoj ide sve bolje.

Prihodi se povećavaju za 1,8 milijardi kuna. Najznačajnije povećanje prihoda ogleda se u PDV-u. Porez na dobit, što je smatra jako bitno, je povećan.

- Rashodovna strana se povećava za isti iznos kao i prihodovna, a najviše se povećava za dva ministarstva. Na Ministarstvo unutarnjih poslova oko 111 milijuna kuna, a Ministarstvu znanosti za oko 300 milijuna kuna, kazao je Lalovac te dodao da povećanje materijalnih rashoda ne utječe na deficit.

- Imamo prvi puta zadovoljstvo da neće biti povećanja deficita, a da ćemo izvršiti sve usluge prema najugroženijima, zaključio je Lalovac.

- To su dobre vijesti i činjenice. Stvari koje su se zaista dogodile, rekao je Milanović.

- Prošle godine smo imali deficit od 9,6 milijardi kuna, a ove godine je 5,6 milijardi kuna. To je razina kamata koje plaćamo. Primarni deficit smo sveli na nulu. Javne financije smo doveli u razinu primarnog suficita - kazao je Lalovac i dodao da će izvršenje proračuna 2015. godine "biti pozitivno".

- U pozitivnom smo trendu, rast u trećem kvartalu očekujemo da bude još značajniji... Puno pozitivnije brojke nego 2014. Iskorištenost EU fondova je u pola godine skoro 3 milijarde kuna iskorištenja, što je velik i snažan skok od lani, naveo je ministar financija.

Privremeni tromjesečni proračun za 2016. trebao bi sljedećoj Vladi dati prostora da u miru pripremi plan državne potrošnje u prvoj godini mandata, a rebalansom je predviđeno oko 1,2 milijarde kako na prihodnoj, tako i na rashodnoj strani uz deficit koji ostaje isti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 02:51