GRAĐANSKA DUŽNOST

HRVATSKA BIRA PREDSJEDNIKA ILI PREDSJEDNICU 'Ne vjerujem da će snježno nevrijeme utjecati na izlaznost'

 Srđan Vrančić/CROPIX

21:55 NOVO Otvaranjem birališta u Australiji u subotu, u 21 sat po našem vremenu, počinju šesti predsjednički izbori od stjecanja hrvatske neovisnosti - birači ce odlučiti kome dati povjerenje da idućih pet godina vodi državu: Kolindi Grabar-Kitarović (HDZ), Ivi Josipoviću (SDP), Milanu Kujundžiću (Savez za Hrvatsku) ili Ivanu Sinčiću (Živi zid).

Birališta se u 21 sat otvaraju u Canberri, Sydneyu i Melbournu, u 23 sata u Japanu, u ponoć u Perthu u Australiji te u Kini, kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Aleksandra Jozić Ileković. Posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po našem vremenu.

Osim u domovini, hrvatski predsjednik birat će se u još 50 zemalja, pet manje nego na posljednjim izborima 2009. godine. Izbora ovaj put neće biti u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji i na Novom Zelandu.

Za hrvatske birače u inozemstvu u nedjelju, 28. prosinca otvara se 90 biračkih mjesta, što je 160 mjesta manje nego na izborima prije pet godina, ovoga puta glasovat će se samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Najviše biračkih mjesta, 15, otvara se u Bosni i Hercegovini - dva u Sarajevu, deset u Mostaru, dva u Tuzli i jedno u Banjoj Luci.

U Njemačkoj, gdje živi brojna hrvatska zajednica, moći će se glasovati na 13 mjesta, po jedno je određeno u Berlinu, Duesseldorfu i Hamburgu, dva u Frankfurtu, tri u Muenchenu te pet u Stuttgartu.

U Austriji će se moći glasovati samo u Beču, u Švicarskoj u Bernu i Zuerichu, u Italiji u Rimu, Milanu i Trstu, u Srbiji samo u Beogradu i Subotici.

U Australiji se, kako je spomenuto, može glasovati na četiri mjesta, a isto toliko otvorit će ih se i u Sjedinjenim Državama - u Washingtonu, Chicagu, New Yorku te u već spomenutom Los Angelesu.





------------------------------------------------------------

21:09 Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izrazio je uvjerenje da će hrvatski birači u velikom broju izaći na nedjeljne predsjedničke izbore.

Vjerujem da će birači shvatiti svoje demokratsko pravo i obvezu i izaći u što većem broju na izbore, rekao je Hrvatin u subotnjem Dnevniku javne televizije.

Hrvatin ne očekuje da bi snježno nevrijeme, najavljeno za veći dio zemlje, moglo utjecati na izlaznost. "Ne očekujem da će, ako će možda biti vremenskih nepogoda, biti takve da bi to bio razlog neizlaska", rekao je predsjednik DIP-a.

----------------------------------------------------------------

Predsjednik ili predsjednica države, odlučit će u nedjelju nešto manje od 3,8 milijuna hrvatskih birača na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti.

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži četvero kandidata: aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja, ugledni liječnik Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid) politički aktivist i najmlađi predsjednički kandidat u povijesti.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu moći će se glasovati na svukupno 6350 biračkih mjesta, za Hrvatsku ih je određeno 6260, za inozemstvo 90.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika Republike provest će se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na izbore iz 2009. godine. Biračka mjesta nisu određena u Libiji (zbog ratnog stanja), Maleziji i Peruu (jer tamošnja predstavništva nisu ovlaštena obavljati konzularne poslove), u Siriji (prestalo sudjelovanje Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji) te u Novom Zelandu (zatvoreno tamošnje predstavništvo).

Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, sa 250 na 90, glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše je biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini (15) te u Njemačkoj (13).

Ove se godine za Pantovčak natječe i bitno manje kandidata - na prošlim predsjedničkim izborima, 2009., bilo ih je 12, a na pretprošlim 2005. godine 13. Manje kandidata bilo je samo na predsjedničkim izborima 1997. kada su se uz Franju Tuđmana natjecali Zdravko Tomac i Vlado Gotovac.

Ipak, ovogodišnji su izbori rekordni po broju promatrača koji će ih pratiti - čak 22 tisuće, što je najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. Pet nevladnih udruga imat će 794 promatrača, ostali su promatrači političkih stranaka koje stoje iza četvero kandidata za predsjednika, odnosno predsjednicu države. S obzirom na 6350 biračkih mjesta, proizilazi da na svako prosječno 'zapadaju' po tri i pol promatrača.

U izbornoj administraciji bit će angažirano 41.436 osoba, od čega u biračkim odborima 38.100, a u izbornim povjerenstvima 3336.

Koliki će biti ukupni izborni troškovi znat će se nakon objave službenih rezultata. Za tada je, naime, Državno izborno povjerenstvo, ključno izborno tijelo, najavilo objavu podataka.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, 11. siječnja 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49