KLJUČNI DATUM

HDZ-ova formula: Otkrivamo zašto Jadranka Kosor oteže s izborima...

Premijerka Jadranka Kosor ni po koju cijenu ne želi da ugovor o ulasku Hrvatske u EU potpiše Vlada SDP-a. Vodstvo HDZ-a smatra da njihova stranka ima moralno pravo završiti pregovore i potpisati sporazum budući da su njegove vlade na svojim leđima iznijele najveći teret pregovora s Bruxellesom

ZAGREB - Nakon neočekivano dugog sastanka koji je trajao skoro tri sata, što najbolje potvrđuje koliko su bili teški pregovori, vladajuća koalicija odbila je zahtjeve oporbe i prosvjednika da odredi datum parlamentarnih izbora. HDZ, HSS, SDSS i predstavnici manjina najavili su da će termin izbora odrediti tek kada doznaju datum završetka pregovora s EU.

Bruxelles bez koncenzusa

To je formula koju je na sastanku u ponedjeljak zastupao HDZ, a koju je branio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. On je pun optimizma uvjeravao prisutne kako su realne šanse da pregovori završe u lipnju jer se za to zalaže više država.

Zbog toga se, rekao je, isplati uložiti dodatne napore da se ispune preostale zadaće. U Bruxellesu međutim, koliko je poznato Jutarnjem listu, nema konsenzusa o završetku pregovora u lipnju.

Većina članica suglasna je da se oni dovrše krajem rujna kako bi Hrvatska imala dovoljno vremena da ispuni preostale uvjete. Pritom u Bruxellesu podsjećaju da je od lipnja prošle godine od predviđenih deset, Hrvatska ispunila tek jedan uvjet pa im nije jasno kako bi sada u samo tri mjeseca napravila ono što nije mogla u prethodnih devet mjeseci.

Premda je, dakako, i to moguće, pogotovo ako će u Bruxellesu napokon biti dovoljno političke volje, ipak bi tako sretan ishod u završnici pregovora s EU, znajući sadašnje stanje, bio ravan senzaciji.

Prije zajedničkog sastanka koalicije predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor razgovarala je odvojeno s predsjednikom HSS-a i potpredsjednikom SDSS-a, Josipom Friščićem i Miloradom Pupovcem, koji su na kraju, očito, uvažili argumente HDZ-a.

Nema ustupaka

A oni, doista, nisu za podcjenjivanje. Premijerka Kosor uvjeravala je, naime, partnere da vladajuća koalicija u Saboru ima stabilnu većinu te da nema nikakva razloga ustuknuti pred izvaninstitucionalnim pritiscima. Također, da ustavni rok za raspisivanje izbora istječe tek početkom ožujka sljedeće godine, tako da vladajuća koalicija, time što još ne određuje datum izbora, ne krši Ustav i zakone.

Treće i najvažnije: premijerka Jadranka Kosor ni po koju cijenu ne želi da ugovor o ulasku Hrvatske u EU potpiše Vlada SDP-a. Vodstvo HDZ-a smatra da njihova stranka ima moralno pravo završiti pregovore i potpisati sporazum budući da su njegove vlade na svojim leđima iznijele najveći teret pregovora s Bruxellesom.

Više nema spora oko toga da će se, ako pregovori s EU završe u lipnju, a sporazum se potpiše u rujnu, na izbore ići krajem listopada. No, problem će nastati ako pregovori završe krajem rujna, a do potpisivanja dođe tek sredinom prosinca. Tada izbora, jasno, neće biti prije početka sljedeće godine.

Ekonomska kriza

Budući da na takav rasplet koalicijski partneri HDZ-a nisu mogli pristati, premijerka Kosor umirila ih je obećanjem da će u tom slučaju izbori biti krajem studenoga. No, tada bi se moglo dogoditi da Jadranka Kosor završi pregovore, a Zoran Milanović potpiše sporazum. Na to, uvjeravaju u HDZ-u, oni nikad neće pristati. Dakle, problem datuma izbora puno je kompliciraniji negoli to u ovom trenutku u vladajućoj koaliciji žele priznati.

Argumenti HDZ-a mogli bi držati vodu da se država ne nalazi u iznimno teškoj ekonomskoj situaciji. No, kako se još niti ne nazire izlaz iz krize, a iz dana u dan raste nezadovoljstvo Vladinom politikom, sadašnje stanje teško se može održati na dulji rok.

Godina u kojoj se održavaju izbori u pravilu je “mrtvo političko doba” kada niti jedna vlast ne donosi važne odluke. Budući da okolnosti nalažu hitno donošenje niza radikalnih ekonomskih poteza, a Vlada ih do kraja godine neće moći realizirati, izgubit će se dragocjeno vrijeme, a to će dodatno pogoršati ionako teške ekonomske prilike u državi.

Zbog svega toga će odgađanje odluke o određivanju termina izbora još više zaoštriti odnose između vladajuće koalicije i opozicije, a razgnjevit će, nema sumnje, i tisuće demonstranata koji već danima zahtijevaju odlazak Vlade. Kao i više od 60 posto građana koji, kao što to pokazuju istraživanja javnog mnijenja, pa i onoga posljednjeg Jutarnjeg lista , traže raspisivanje izbora odmah, već prije ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:39