MINISTAR NA PRESICI

GRČIĆ O SPOROSTI POVLAČENJA NOVCA IZ EU FONDOVA 'Morali smo izraditi potpuno novi softver'

Zagreb, 070214.Markov trg, Banski dvori.Press konferencija Branka Grcica potpredsjednika Vlade na temu koristenja EU fondova.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić rekao je da akreditacijski proces ni na koji način ne usporava objavljivanje natječaja za sredstva iz EU fondova, pa će tako već objavljeno ili će do kraja godine biti objavljen natječaj za posljednjih dvjesto milijuna eura iz IPA programa i 450 milijuna eura strukturnih fondova za 2013.

'Nijedan euro neće ostati neiskorišten', ustvrdio je Grčić.

'Informacije iz Bruxella potvrđuju da su zadovoljni našom trenutnom razinom spremnosti'.

'Netočno je da se ne ulaže u pripremu projekata. lani je oko 300 milijuna kuna iz proračuna uloženo za pripremu projketne dokumentacije, a ovo godine planirano je 380 milijuna'.

'SW obzirom da priprema dokumentacije obično dokumentacije predstavlja oko 5 posto ukupnog troškova projketa, možete pretpostaviti o kojoj se vrijednosti projekata radi'.

'Vrijednost projekata za koje je već započeta javna nabava iznosi 400 milijuna eura, a vrijednost projekta za koje je planirana javna nabava do kraja 2014. iznosi 587 milijuna eura', kažu Ministarstvu razvoja.

Komentirajući informacije kako se akreditacija provedbe programa EU se još uvijek čeka zbog kompliciranog softvera Grčić ističe kako je bilo potrebno izraditi potpuno novi računalni sustav i to je uspješno napravljeno u samo nekoliko mjeseci, jer prethodni koji je izrađen za potrebe IPA projekata nije bilo moguće nadograditi.

Usto, ministar je rekao kako su njegovi prethodnici taj bivši softver nisu uspjeli završiti tijekom cijelog svog mandata jer su zadnje preporuke EU Unije o poboljšanju sustava napravljene tek 2013. godine.

Prvi natječaj za sredstava odobrena za 2014. godinu biti će objavljeni krajem ove godine, što je uobičajeno i u svim drugim zemljama članicama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01