PRIVATNICI IMAJU 3, A DRŽAVA OSAM STRATEŠKIH INVESTICIJA

INVENTURA Grčićevo ministarstvo još nije održalo sastanak oko projekata vrijednih 1,6 milijardi eura

Doznajemo da je jedan od projekata već odbijen jer ne zadovoljava kriterije
 Boris Kovačev/CROPIX

Dva javna i osam privatnih projekata prijavljeno je do sada Ministarstvu gospodarstva u cilju da budu proglašeni strateškim investicijama.

Kako neslužbeno doznajemo, za status strateške investicije tvrtka LNG Hrvatska prijavila je projekt plinskog terminala u Omišlju na otoku Krku, a Luka Rijeka je prijavila projekt izgradnje novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali.

Treći javni projekt za koji će sigurno biti zatražen status strateškoga jest termoelektrana Plomin C jer je HEP kao investitor već pripremio dokumentaciju potrebnu za prijavu.

Bez efekta u 2014.

Ta tri javna projekta mogla bi Hrvatskoj u budućnosti osigurati najmanje 1,6 milijardi eura investicija. No, malo će koristi od njih biti u ovoj godini.

Plomin C je već trebao biti u izgradnji, a danas se još ne zna ni tko će biti suinvestitor. Rok za davanje ponuda produljen je do 30. travnja ove godine. U najboljem slučaju prvi radovi mogu krenuti početkom 2015.

Za plinski terminal LNG također još nema inozemnog partnera i svakako ne treba računati da će LNG povećati investicije ove godine.

Rijeka može početi

Jedino ulaganje u riječkoj luci može donijeti svježi kapital u ovoj godini. Ako sve bude po planu, prvi radovi planirani su za proljeće. Ali, opet to neće biti svih 200 milijuna eura, jer će se projekt izvoditi do 2017.

O privatnim projektima koji su zatražili status strateških u Ministarstvu ne mogu govoriti, ali neslužbeno doznajemo kako je riječ uglavnom o investicijama u području turizma, te po jedna investicija u poljoprivredi i energetici.

Jednu od tih investicija prijavila je norveška tvrtka "Prime Property Kroatia I AS" koja na otoku Hvaru, gdje je već kupila potrebno zemljište, planira investiciju vrijednu oko 270 milijuna eura. Budući da se sve ostale prijavljene turističke investicije na obali, to znači da je svaka veća od 150 milijuna kuna. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naložio je javnim i državnim poduzećima da do kraja ovog tjedna prijave sve projekte za koje smatraju da trebaju status strateških.

Iako je osam privatnih ulagača prijavilo svoje projekte, ni jedan još nije poslan na Povjerenstvo za utvrđivanje strateških projekata. Zato Povjerenstvo do sada nije održalo ni jednu sjednicu.

Provjera projekata

Prema informacijama iz Ministarstva gospodarstva, još je u tijeku provjera pristiglih projekata. Doznajemo da je jedan prijavljeni projekt odbijen već u fazi provjere jer ne zadovljava uvjete. Prvi sastanak Povjerenstva trebao bi se održati idućeg tjedna. Kada je donešen zakon, najavljeno je da će se sjednice Povjerenstva održavati barem jednom mjesečno.

Popis velikih projekata vrednijih od 150 milijuna kuna

1. 630 mil. eura vrijedna je investicija države u LNG terminal u Omišlju

2. 200 mil. eura državna investicija na riječkom lučkom terminalu

3. 800 mil. eura vrijednost projekta termnoelektrane Plomin 2

4. 270 mil. eura vrijednost hotela na Hvaru kao privatne investicije

5. 150 mil. eura nepoznata privatna investicija na Jadranu

6. 150 mil. eura nepoznata privatna investicija na Jadranu

7. vrijednost još nepoznata privatna investicija u poljoprivredi i energetici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:20