ULAZAK U EU

GONG: Vlast ne smije ingorirati 40 posto euroskeptika

Tražit će od Vlade da objasni što je sve ispregovarano u pregovorima

ZAGREB - Nedostatak informacija o pregovorima, nepovjerenje u političku elitu Hrvatske i Europske Unije, nespremnost domaće administracije te strah zbog mogućeg gubitka nacionalnog identiteta glavni su izvori euroskepticizma u Hrvatskoj.

To nisu fobični ljudi

Pokazale su to diskusije 32 “euroskeptika” koje je u svibnju i lipnju, iza zatvorenih vrata, organizirao GONG u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

- To nisu fobični ljudi, nisu protiv demokracije, nisu po svaku cijenu protiv ulaska Hrvatske u EU, niti su zarobljenici terija urote. To su argumenti ljudi koji promišljaju EU i postavljaju pitanja - rekla je Renata Ivanović, vanjska stručna suradnica GONG-a.

Upozoravaju kako je krajnji trenutak da politička elita počne ozbiljno shvaćati 40 posto euroskpetika. Smatraju da vlast što prije mora otvoriti prostor javnom dijalogu o EU. Prvi je korak objasniti građanima što se ispregovaralo.

Upravni sud

- Od Vlade smo zatražili ili da nam dostavi cjelovitu informaciju što je ispregovarano s EU ili da to javno objavi. Ako to ne učini do početka srpnja, tražit ćemo zaštitu temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, a to znači i mogućnost obraćanja Upravnom sudu - najavila je Jelena Berković, koordinatorica projekta “EU IN Forum”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48