PANTOVČAK

Josipović: Nije važno tko će potpisati ugovor s EU

Predsjednik komentirao izjavu premijerke o pridruživanju Uniji
Zagreb, 180611. Ured Predsjednika RH, kava s predsjednikom Ivom Josipovicem.Ivo Josipovic primio je u posjet djecu iz djecjeg vrtica i jaslica Zipkica iz Zaboka.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX / (C)2009 Srdjan Vrancic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući izjavu premijerke Jadranke Kosor da će pristupni ugovor s Europskom Unijom potpisati ona, ocijenio je da je u kontekstu zatvaranja poglavlja i završetka pregovora Hrvatske s Unijom nevažno tko će ga na kraju potpisati.

Kava s građanima

- Već sam rekao da bih volio da premijerka što prije potpiše taj pristupni ugovor - rekao je Josipović novinarima u svom Uredu na tradiocionalnoj kavi s građanima.

Predsjednik je dodao kako smatra da potpisivanje ugovora s EU nije moguće zloupotrijebiti u predizborne svrhe, te je ponovio svoje stajalište kako parlamentarne izbore treba jasno odvojiti od referenduma o pristupanju EU.

Završen posao

- Moj je jedini interes da se jasno odvoji izborni proces od referenduma - rekao je Josipović i istaknuo da bi referendum trebao biti poslije parlamentarnih izbora.

- Nije važno tko će ugovor potpisati, najvažnije je da je posao pregovora završen zatvaranjem poglavlja - dodao je.

Upitan smatra li da su sveučilišta izložena političkom pritisku - kako to navodi rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Josipović je odgovorio kako rektorovo pismo još nije dobio, no da treba jasno razdvojiti eventualne nezakonitosti u radu sveučilišta od javne rasprave o zakonskim prijedlozima vezanima uz visoka učilišta.

"Eventualne nezakonitosti ne smiju se generalizirati i time stigmatizirati cijelu sveučilišnu zajednicu. One se moraju ispraviti i vidjeti tko je za njih odgovoran, kao i u svim drugim slučajevima", rekao je predsjednik. Ističe, međutim, kako se ta pitanja ne smije povezivati s poniranjem sveučilišta novim zakonskim prijedlozima.

"Legitimno je pravo sveučilišta da sudjeluje u raspravi o novim sveučilišnim zakonima i da izlaze sa svojim prijedlozima, pa i da oponiraju onome ato se predlaže iz Ministarstva.

Uostalom, takva je demokratska procedura, Sabor će na kraju donijeti odluku. Isto tako, demokratska načela govore o pravu i mogućnosti zainteresiranih grupacija graana da sudjelujuju u tom postupku. Ne bi bilo dobro da se ikakav pritisak radi na sveučilište ili bilo koga drugoga kako bi odustali od svog prava sudjelovanja u javnoj raspravi", rekao je predsjednik.

‘Istražiti nepravilnosti na Sveučilištu i utvrditi krivce’

Treba jasno razdvojiti eventualne nezakonitosti u radu Sveučilišta od javne rasprave o zakonskim prijedlozima vezanim uz visoka učilišta. Generaliziranje i stigmatizacija Sveučilišta nije dobra, a Sveučilište ima pravo sudjelovati u izradi novog zakona - istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Dodao je i da još uvijek nije dobio pismo rektora Alekse Bjeliša u kojem on traži susret zbog političkih i medijskih pritisaka kojima je, kako tvrdi Bjeliš, Sveučilište izloženo.

- Eventualne nepravilnosti moraju se ispraviti i vidjeti tko je za njih odgovoran, kao i u svim drugim slučajevima - rekao je predsjednik i dodao:

- Legitimno je pravo sveučilišta da sudjeluje u raspravi o novim sveučilišnim zakonima pa i da oponiraju onome što se predlaže iz Ministarstva, ali na kraju će odluku donijeti Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:32