REPORTAŽA IZ KUPARA

FOTOEKSKLUZIV Jutarnji prvi ušao u Titov zabranjeni grad! Pogledajte tajni vojni kompleks

Sve još miriše na komunističku dekadenciju. Jovankina luksuzna vila, vinoteka u skloništu, šetnica od tartana, bazeni, saloni, lučica za Galeba...

ZAGREB - Elitno vojno odmaralište, zabranjeni grad, luksuzno uređeni prostori - brojni su pridjevi kojima se opisivalo rezidencijalni vojni kompleks Kupari u Župi dubrovačkoj.

Fama o elitnim vojnim objektima u kojima se provode vojni i civilni dužnosnici širila se i zahvaljujući činjenici da u proteklih 20 godina predstavnicima civilnih medija nije dopušten ulazak u tu vojnu oazu. Ukucate li u tražilicu Google riječ Kupari, pronaći ćete samo jednu fotografiju iz kompleksa. Objavljena je na internetskim stranicama Zapovjedništva američke vojske za Europu povodom međunarodnog sastanka 2008. godine. Jutarnji list je prva civilna novinska redakcija čiji su novinar i fotoreporter ušli u taj kompleks koji se prostire na 20 hektara površine.

Najljepši pogled

Na otprilike pet hektara zemljišta razmještena su tri objekta: hotel Galeb te vile Borovka 1 i Borovka 2, poznatije kao Titova i Jovankina vila. Titova je, naravno, broj 1. Obje su vile smještene na najljepšem dijelu kompleksa i s njihovih terasa puca prekrasan pogled prema Cavtatu i otvorenome moru. Titova vila veličine 1150 četvornih metara jedini je objekt koji je pristojno uređen. Na prvom katu su predsjednički apartman, dvije dvokrevetne sobe, dnevna soba, soba s bračnim krevetom i jedan WC, a u prizemlju su veća soba za objedovanje i kuhinja. Namještaj je dopreman nakon otpisa iz raznih vojnih zapovjedništava, ali apartman je uređen malo bolje. U sklopu apartmana je i kupaonica u kojoj je ostala prvobitna kada iz 60-ih, kao i termostat koji još uvijek radi.

- U apartmanu je nekoliko puta prespavao bivši predsjednik Mesić, jednom premijerka Kosor, a u vrijeme velikog požara posjetio nas je i bivši premijer Sanader, ali nije spavao - rekao je bojnik Krešimir Maras, zapovjednik Doma Glavnog stožera pod čijim se zapovjedništvom nalaze ti objekti. Unutrašnjost Borovke 2 nije uređivana. Ona je veličine 850 četvornih metara i arhitektonski je identična prvoj vili. Sastoji se od apartmana i četiri sobe. U njima je po jedan mali krevet i tu je smješteno nekoliko djelatnika kompleksa. U prizemlju veliki stroj za pranje rublja čeka montažu.

- Nema ovdje nikakve ekskluzive. Pa, u cijelom kompleksu nemamo ni pitke vode. Nekadašnji vodovod je od azbesnih cijevi i ispitivanja su pokazala da je voda nezdrava pa smo rasporedili boce s pitkom vodom - istaknuo je bojnik Maras.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

U UTORAK U JUTARNJEM DRUGI DIO REPORTAŽE IZ KUPARA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:00