SUĐENJE SANADERU

FOTO, VIDEO Prodanović: Jeste li upozorili goste da ih snimate? Vlasnik Marcellina: Toliki idiot nisam!

'Sanader mi je rekao da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju', rekao je predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević. Danas je svjedočio i Mario Čerhak, vlasnik restorana u kojem je snimljen susret Sanadera i šefa MOL-a Hernadija
 Admir Buljubašić, Damjan Tadić/CROPIX

NOVO >>>> 13:45 - Ročište je gotovo. Sutra svjedoče Dražen Bošnjaković i Vedran Duvnjak.

13:44 - Čerhak je posvjedočio da su u njegov restoran došli Sanader, Hernadi i Ježić, no da se Ježić u jednom trenutku udaljio. Tvrdi i kako su se Sanader i Ježić kasnije tog dana, navečer, vratili u restoran.

Sanaderov odvjetnik Prodanović uložio je prigovor na istinitost Čerhakova iskaza. Isto tako, uložio je prigovor na okolnosti koja je snimka došla do suda.

- Radi se o jednoj sprezi DORH-a i medija, u kojoj je ovaj čovjek sudjelovao. On je samo jedan iz galerije likova koji ovdje svjedoče o nebitnim okolnostima - rekao je Prodanović.

13:35 - Sanader je zanimalo je li osim Čerhaka i DORH-a još netko imao tu snimku.

- S moje strane nitko osim DORH-a nije dobio tu snimku - rekao je Čerhak te tvrdi kako on nije dao snimku dnevnom listu koji ju je objavio.

13:30 - Turudić inzistira da Čerhak kaže zašto je ostavio baš ovu snimku dok je ostale izbrisao. Čerhak tvrdi da ne shvaća pitanje i nastavlja ponavljati da ne zna koje je snimke imao, a koje ne.

Na podpitanje zašto na snimci nema Roberta Ježića, Čerhak tvrdi da je ta snimka izbricana.

Na ponovno pitanje tko je skratio snimku, Čerhak ponavlja kako ju nitko nije kratio nego je takva ostala u memoriji.

13:25 - Čerhak je u jednom trenutku razljutio suca Turudića.

- Nemojte se rugati sa sudom, nemojte komentirati pitanja, nemojte se zahvaljivati na pitanjima. Nemojte mi više nikad odgovarati protupitanjem, neću se stavljati u vašu poziciju, ne pada mi napamet stavljati se u vašu poziciju. Nemojte raditi predstavu, pokušavate glumiti nekakvu žrtvu, vi ovdje niste žrtva - rekao je Turudić Čerhaku te mu zaprijetio da će ga kazniti ako nastaviti raditi farsu od ročišta.

13:20 - Čerhak je pojasnio kako je u DORH otišao tek nakon što ga je državni odvjetnik Mladen Bajić nazvao i pozvao na kavu. Tada ga je upitao za posjete Sanadera i je li moguće dobiti snimke nadzorne kamere restorana.

Sudac Turudić je upitao Čerhaka je li kome pričao da ima tu snimku, na što mu je ovaj odgovorio: - E, hvala vam na tom pitanju.

Sanaderov odvjetnik Prodanović je bio još precizniji - Jeste li rekli novinaru Davoru Butkoviću da imate tu snimku?

- Gospodin Butković bi bio posljednja osoba kojoj bi tako nešto rekao. Mi nismo ni znali imamo li ili nemamo tu snimku - odgovorio je Čerhak dodavši kako nikome nije rekao za snimku.

- Kako je Bajić znao da imate snimku? - upitao je Prodanović.

- Normalno da ne znam. Pitao sam Bajića, no on mi je odgovorio 'vidjet ćete na kraju', no sada još uvijek ne znam - rekao je Čerhak.

13:15 - Prodanovića je zanima tko je i zašto skratio snimku ručka Sanadera i Hernadija na samo četiri minute.

- Snimke sam kontrolirao ja. Jedini ja u restoranu brišem ili zadržavam snimke. Sve sam snimke izbrisao kad se u Nacionalu prije dvije godinje pojavio tekst da je Marcelino stožer Sanaderova povratka na vlast. Da me nisu pozvali u DORH, ja ne bih ni znao da taj snimak imam ili koliko traje - ističe Čerhak pa nastavlja demantirajući da je on kratio snimku:

- Nije to film da se može kratiti. Nešto se briše, a nešto ne. Ponekad u sustavu nema više memorije, pa se bez ikakve logike brišu stvari da bi dobio novu memoiju. Jedine snimke koje sam svjesno brisao su te ranije snimke na kojima je bio Sanader.

13:05 - Prodanović je upitao Čerhaka snima li on restoran čitavo vrijeme, na što mu je Čerhak odgovorio: Ja ništa ne snimam, ali video nadzor bilježi čitavo vrijeme pa čak i dok smo na godišnjem odmoru. Video nadzor bilježi sve prostorije pa samim time i sve goste.

Na pitanje upozorava li goste da je objekt pod video nadzorom, Čerhak odgovara:

- Toliki idiot nisam. Ni meni nitko nikad nije rekao da se nalazim u objektu koji je pod video nadzorom pa zašto bi onda on bio taj idiot koji će svakog gosta upozoravati na nadzorne kamere.

Čerhak je naveo kako je ugradio kamere da od doma može gledati i kontrolirati radnike, no nije rekao kada je točno postavio nadzor. Njegov je odgovor nasmijao Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića koji je pocrvenio u licu.

Sudac Turudić ga je uputio da barem stavi ruku na lice kada se smije.

13:00 - Čerhak je naveo da je vlasnik restorana Marcelino.

- U ovom prostoru smo oko sedam godina, prije toga smo imali prostor u Frankopanskoj - rekao je Čerhak te potvrdno odgovorio na pitanje postoji li u restoranu video nadzor. Dodao je kako je oznaka za video nadzor jasno vidljiva kao i sporna kamera.

Sudac Ivan Turudić na to mu je dobacio da bi mu možda bilo bolje da stavi oznaku 'Ovdje više nema video nadzora' kako bi mu se vratili gosti.

12:45 - Rekli ste da sam vam prijetio smjenom ako ne završite pregovore. To je spadalo u vaš posao, to je bio moj način rada - rekao je Sanader te je naveo svjedoka da da se prisjeti i drugih primjera projekata u kojima je također vršio pritisak.

Između ostalog, Radošević je potvrdio da je i vlada Ivice Račana željela izdvojiti plinski biznis, no ističe da bi to bilo logično napraviti prije prodaje Ine.

Radošević je završio svoje izlaganje. Idući svjedok je Mario Čerhak, vlasnik restorana Marcelino.

12:35 - Sanader je zamolio svjedoka da objasni kakav je učinak plinska kriza, izazvana sukobom Rusije i Ukrajine, imala na isporuku plina Hrvatskoj, na što je ovaj rekao da je kriza izazvala veliku štetu hrvatskom gospodarstvu jer Ina nije mogla osigurati dovoljne zalihe plina.

Potom ga je upitao je li pritisak Petrovića, o kojem je Radošević ranije pričao, bio usmjeren na termin završetka pregovora ili na nešto drugo.

- Pritisak bio usmjeren na termin završetka pregovora - kratko je odgovorio Radošević.

Sanader je Radoševića upitao je li mu objašnjeno zašto pregovori moraju biti završeni do kraja godine.

- U nekoliko navrata ste isticali važnost da se taj posao napravi u što kraćem roku, zbog ocjene rejtinga i nekih obveza Ine koje su trebale stići na naplatu - rekao je Radošević.

12:25 - Ročište je nastavljeno.

Sanader je upitao Radoševića je li u cijeni plina postojala i socijalna komponenta, odnosno je li Vlada održavala cijenu ispod tržišne razine kako bi olakšala građanima. Svjedok je odgovorio da cijenu za konačne korisnike određuje Vlada.

11:40 - Sudac Ivan Turudić je odredio stanku do 12.20 sati

11:05 - Ispitivanje svjedoka preuzima obrana.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović upitao je Radoševića je li se i ranije razgovaralo o izdvajanju plinskog biznisa, na što mu je ovaj odgovorio da jest.

- To je bio nužno i zbog EU propisa - odgovara Radošević.

No, Radošević smatra kako kupnja Okolija nije opravdana jer bi takav posao dugoročno povećao cijenu plina.

11:00 - Ugovor koji su na kraju isposlovali u potpunosti je štitio interese Plinacroa, koji je od Vlade tražio da preuzme garanciju vraćanja kredita - govori Radošević.

Vještaci procijenili vrijednost plinskog skladišta, tvrtke PSP Okoli, na od 514 do 560 milijuna kuna.

- Marina Matulović Dropulić mi je rekla da će se izboriti za cijenu od 514 milijuna kuna što smo na kraju prihvatili. Digli smo krediti od 300 milijuna kuna, a Vlada je dala garaniciju. Za ostatak smo dogovorili da će ga Plinacro podmiriti od svojih prihoda, a ako ne budemo to mogli Vlada je dala garanciju da će ona namiriti dug. Ugovor je na kraju realiziran do 31. siječnja - uispričao je Radošević.

10:50 - Radošević je istaknuo kako je za vrijeme pregovora s bivšim premijerom bio u neformalnom kontaktu. Nekoliko puta je bio na sastanku u Vladi, a jednom ga je Sanader telefonski nazvao.

- Samo mi je rekao da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju - ističe Radošević te dodao kako mu je Sanader poručio da 'odstupi s funkcije ukoliko nije sposoban posao oko otkupa plinskog skladišta Okolija provesti do kraja'.

10:45 - Jozo Petrović, bivši član Uprave Ine, na mene je vršio jak pritisak da se zaključim ugovor - navodi Radošević te dodaje kako mu je Petrović rekao da je 'on osoba od povjerenja premijera Sanadera i da će premijer biti ljut ako se posao ne završi što prije'.

10:25 - Osnovan je pregovarački tim za sastanak s INA-om koji je održan 24.12. kako bi se prezentirali ugovori.

- Zasmetalo mi je što pregovaraju dvije hrvatske tvrtke, a na sastancima su predstavnici i MOL-a. Ugovor je bio na engleskom. U njemu nije bila definirana cijena po kojoj bi Plinacro trebala otkupiti skladište nego je pisalo da će cijenu kasnije procijeniti vještaci, a da će Plinacro to morati prihvatiti - tvrdi Radošević te dodaje da je tada prekinuo sastanak s dogovorom da oni u Plinacrou prouče ugovor i da se zatim jave kada će nastaviti pregovore.

Napominje i da nije želio potpisati ugovor dok mu se ne osiguraju sredstva za otkup Okolija. A kako Ina nije pristala na klauzulu prema kojem bi ugovor bio ništavan ukoliko Plinacro ne osigura sredstva, Radošević je prekinuo pregovore.

Radošević je posvjedočio i da je sudjelovao na jednom sastanku na kojem je bila i Jadanka Kosor.

10:15 - Damir Polančec na čelu delegacije Ministarstva gospodarstva u prosincu 2008. godine dolazi u Plinacro gdje mu Radošević prezentira vrlo uspješne rezultate. Tadašnji potpredsjednik Vlade za gospodarstvo govori Radoševiću kako je 'gotovo siguran da će Plinacro otkupiti podzemno skladište plina od INA-e'. No, Radošević ga je upozorio da nemaju sredstva za to da je 650 milijuna kuna na računu strogo namijenjeno izgradnji plinske infrastrukture.

- Polančec mi je rekao da ne brinem je naći će se rješenje. Nakon toga sam dopis dobio od Ministarstva gospodarstva koji je potpisao Polančec da pristupa pregovorima oko otkupa podzemnog skladišta - kaže Radošević te dodaje da je tada pitao Polančeca što je izdvajanjem plinskog biznisa, a Polančec mu je tada rekao da ne zna ništa.

Radošević nastavlja priču kako je nakon tog dopisa održan niz sastanaka. Na jednom, u Ministarstvu gospodarstva u prosincu 2008., bio je i Polančec. Radoševiću su objasnili da će Vlada otkupiti 100 postotni udio u plinskom skladištu i da će se to realizirati preko Plinacroa.

- Rekli su mi neka organiziram sastanak s INA-om, preuzmem ugovor i potpišem jer je sve već vladin tim dogovorio s MOL-om. Rekli su mi i da sve to trebam napraviti do kraja godine - navodi Radošević.

10:00 - Tužiteljstvo USKOK-a upitalo je Radoševića zašto način određivanja cijene kojeg su Mađari predlagali nije bio prihvatljiv Hrvatskoj.

- Zato što bi sve rizike preuzelo to novoosnovano društvo. Druga strana se rješava svih rizika, a dobiva zagarantiranu dugoročnu cijenu koja je daleko iznad onoga što bi realno trebala dobiti pa bi Ina ostvarivala nepripadajuću dobit, dok bi društvo Prirodni plin ostvarivalo gubitke. To je nelogično u partnerskom odnosu, da društvo koje se bavi veleprodajom nečega što netko proizvede ostvaruje gubitke - odgovorio je Radošević.

09:45 - Između ostalog raspravljalo se i o cijeni plina, navodi Radošević te ističe kako je Hernadi tada iznio tezu da je tržišna cijena po kojoj će Ina ubuduće prodavati plin tvrtki koju osnuje i preuzme vlada, cijena po kojoj se po ruskoj formuli prodaje plin na hrvatsko-mađarskoj granici.

Međutim, to je za Hrvatsku bilo sasvim neprihvatljivo, objašnjava Radošević te dodaje kako su se mišljenja Polančeca i Hernadija tu sasvim razišla.

Sastali su se opet za deset dana no bez rezultata.

- Treći zakazani sastanak otkazao je Polančec neposredno prije početka. Prije toga je s Hernadijem u svom uredu razgovarao punih 15 minuta. Kao razlog otkazivanja naveo je nemogućnost postizanja kompromisa jer su stavovi Hrvatske i MOL-a toliko u suprotnosti - rekao je Radošević.

09:35 - Branko Radošević danas će prvi svjedočiti. Govorit će o pregovorima između Vlade i MOL-a vezanima za privatizaciju Ine. On je kao predsjednik Plinacroa nazočio sastancima u Ministarstvu gospodarstva na kojima se raspravljalo o Ini i MOL-u.

Navodi kako je na tim sastancima Damir Polančec prezentirao model koji predviđa da Vlada od Ine otkupi plinski biznis i organizira ga u vlastitu tvrtku. Ina je u to vrijeme tvrdila da je plinski biznis za njih gubitak. Polančec je predložio i zagovarao Polančec.

Riječ je o sastancima koji su se održavali tijekom ljeta 2008. godine.

09:25 - Ivo Sanader po prvi puta je na suđenje došao kao slobodan čovjek. Ušao je kroz vrata glavog ulaza. Novinarima, kao što je obećao po izlasku iz zatvora, nije želio davati izjave već ih je kratko pozdravio.

Bio je u pratnji svog odvjetnika Gorana Suića.

Danas će na klupu za svjedoke sjesti Mario Čerhak, vlasnik restorana Marcellino gdje je Sanader snimljen na sastanku sa šefom MOL-a Hernadijem , te bivši predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević.

___________________________

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu danas će se nastaviti suđenje Ivi Sanaderu kojeg se tereti za ratno profiterstvo i uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarskog MOL-a kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije Ine.

Ovo će, nakon gotovo jednomjesečne stanke, biti prvi put da bivši premijer na suđenje dolazi sa slobode.

Podsjetimo, sredinom prosinca sud je Sanadera pustio da se brani sa slobode, nakon što je uplatio jamčevinu vrijednu 12,6 milijuna kuna, predao putovnicu te se obvezao da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište, a od ranije je na snazi kao mjera opreza bila određena obveza da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javlja sucu istrage.

Isto tako, Sanader je 5. siječnja od Suda dobio dozvolu da napusti mjesto prebivališta kako bi u Splitu posjetio bolesnu majku.

Sanader je slobodu iskoristio za proučavanje dokumentacije zajedno s odvjetnikom vezane uz optužbu oko Fimi medije, za što mu je nedavno stigla nova optužnica zbog '"punjenja' HDZ-ova crnog fonda novcem izvučenim iz državnih institucija i poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37