NEMA VIŠE PODOBNIH

FOTO Velike smjene u vrhu Hrvatske vojske: Umirovljen i pritvoreni general Kruljac

Umirovljenje generala Kruljca samo je dio velikih personalnih promjena koje su se dogodile u posljednjih pet mjeseci

ZAGREB - General Mladen Kruljac je, odlukom ministra obrane Davora Božinovića, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera, generala Drage Lovrića, umirovljen, doznajemo u Ministarstvu obrane. U MORH-u tvrde da je to umirovljenje u skladu s planom izdvajanja osoblja za 2011. godinu i u skladu s potrebama službe. Kruljac ima uvjete za odlazak u mirovinu s obzirom na to da ima više od 30 godina radnog staža.

Ključni pravilnik

Umirovljenje generala Kruljca samo je dio velikih personalnih promjena koje su se dogodile u posljednjih pet mjeseci. Imenovanjem generala Lovrića na mjesto načelnika Glavnog stožera ostvaren je posljednji preduvjet za veliko pospremanje vojnih kadrova. Ministar Božinović donio je ključni pravilnik kojim su utvrđeni standardi profesionalnog razvoja djelatnih vojnih osoba, a vrhovni zapovjednik Ivo Josipović inzistirao je na napredovanju kvalitetnih časnika. No, taj proces nije mogao započeti s generalom Josipom Lucićem na čelu vojske. General Lovrić imenovan je 1. ožujka i do danas su u sustavu provedene velike promjene. Prema dostupnim podacima, u posljednjih pet mjeseci smijenjeno je oko 30 visokih i nižih časnika.

Kazna zbog propusta

Osnovni kriteriji koje moraju ispunjavati novoimenovani časnici su da imaju završenu ratnu školu, aktivno znanje engleskog jezika i čistu biografiju bez ijedne mrlje. Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, general Vlado Bagarić smijenjen je nakon pada dvaju borbenih aviona i odluke stručnog povjerenstva da Bagarić nije poduzeo mjere koje bi spriječile taj događaj.

Tako je nakon niza godina neki visoki zapovjednik kažnjen zbog propusta u službi.

Na njegovo je mjesto postavljen general Dražen Ščuri. Zbog istog razloga smijenjen je i brigadir Zdenko Sokić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze Pleso. Umjesto njega je imenovan brigadir Darko Brajković. Viceadmiral Zdenko Kardum smijenjen je zbog lošeg funkcioniranja Obalne straže, a na njegovo je mjesto postavljen kapetan bojnog broda Marin Stošić. Umjesto generala Kruljca imenovan je general Dragutin Repinc.

Nakon što je na vlastiti zahtjev u mirovinu otišao general Tomo Medved, na čelo Uprave za personalne poslove imenovan je brigadir Ivica Kinder.

Početkom mjeseca na mjesto načelnika Uprave za operativne poslove i obuku ponovo je imenovan general Jozo Miličević, koji je s te dužnosti razriješen prije nekoliko mjeseci jer je bio na dugotrajnom bolovanju.

Izaslanik pri NATO-u

Popunjeno je i mjesto zamjenika glavnog inspektora MORH-a, na koje je postavljen general Drago Matanović. Ove je godine samo jedan časnik promaknut u čin generala. Riječ je o komodoru Robertu Hranju koji obnaša dužnost hrvatskog vojnog izaslanika pri NATO-u. U Zapovjedno središte za upravljanje osobljem imenovan je brigadir Zdravko Klanac, bivši vojni izaslanik pri OSCE-u u Beču i načelnik Stožera 9. gardijske brigade.

Predsjednik Josipović tražio je depolitizaciju i stručne kriterije

- Nema više imenovanja po zavičajnim vezama ili političkoj liniji - kaže nam sugovornik iz Oružanih snaga upoznat s promjenama koje se događaju u vojnom sustavu. Kako doznajemo, predsjednik Josipović inzistira na depolitizaciji i stručnosti časničkog kadra, u čemu ima čvrstu podršku ministra i načelnika Glavnog stožera.

Tako su u proteklih pet mjeseci provedene promjene na čelu Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva, Obalne straže, Gardijske motorizirane brigade, Uprave za personalne poslove te na još dvadesetak dužnosti u razini brigadira. Takvih promjena, koje su provedene u potpunoj tišini, u vojsci nije bilo u posljednjih najmanje deset godina. Sve to izazvalo je veliku nervozu kod dijela časnika koji su svjesni da se više ne mogu švercati i moraju početi raditi. Prema neslužbe-nim najavama, promjena će biti još. Do kraja godine u mirovinu bi trebalo otići još nekoliko generala koji ne ispunjavaju kriterije. To su prije svega general Josip Stojković, načelnik Uprave za logistiku, general Krešimir Kašpar te viceadmiral Zdenko Kardum, a mogu se očekivati promjene i na više zapovjednih dužnosti. Potrebno je popuniti i važno mjesto načelnika Uprave za planiranje, koje je upražnje-no odlaskom generala Repinca, te mjesto vojnog izaslanika u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:40