SLUČAJ GLAVAŠ

FOTO Svi složni: Tko krši zakon, mora ostati bez privilegija

Upravo bi slučaj Glavaša trebao biti povod za promjene propisa, smatraju anketirani
Medjugorje, 200110.Utakmica izmedju NK Imotski - NK Osijek u Medjugorju.Na fotografiji: Branimir Glavas.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

ZAGREB - Pravomoćno osuđeni zastupnici ne bi trebali imati pravo na povlaštenu mirovinu - gotovo je identičan stav i vladajućih i oporbe. Povod Branimir Glavaš - osuđeni ratni zločinac, u bijegu pred hrvatskim pravosuđem koji bi, iako je gubitkom saborskog mandata ostao bez saborske plaće, za godinu dana ipak trebao dobiti povlaštenu saborsku mirovinu i to veću od 10 tisuća kuna.

Istina je da je Glavaš u Sabor biran nekoliko puta od 1993. te da je stekao i formalne uvjete za to da onog dana kada napuni 55 godina starosti i 20 godina staža može uživati u velikoj mirovini.

Promjene jasno propisati

No, u međuvremenu ga je sud pravomoćno osudio na kaznu zatvora od osam godina zbog čega je Glavaš izgubio mandat saborskog zastupnika.

Treba li Glavašu ostati pravo na povlaštenu mirovinu i nije li njegov slučaj povod da se izmjeni zakon te da ubuduće svi pravomoćno osuđeni zastupnici izgube privilegije koje su zahvaljući svom saborskom mandatu i dobili, a jedno od njih je i povlaštena mirovina. Poznati političari i zastupnici iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSP-a, nezavisni, manjinci... slažu se kako bi zakon trebalo promijeniti te jasno propisati da pravomoćno osuđeni zastupnici gube sve povlastice - pa i privilegiranu mirovinu.

Sustav treba revidirati

Neki poput SDP-ovca Josipa Leke imaju i konkretan prijedlog: oduzimanje povlaštene mirovine trebalo bi ovisiti o stupnju presude, a nju bi trebao određivati sud. Oporba je i ovaj Glavašev slučaj iskoristila kako bi upozorila na svoj poznati stav kako cijeli sustav povlaštenih mirovina treba revidirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:28