METEOROLOGIJA

FOTO: STIGLA SNJEŽNA OLUJA U gorju se već stvorio bijeli pokrivač, pada ponegdje i u nizinama, snimili smo snježne radosti na Sljemenu

 HAK

Nakon neuobičajeno toplog vremena koje je Hrvatsku držalo veći dio studenog, čini se da nas je napokon dostigla prava jesen, kao i prve naznake zime. Proteklih dvadesetak dana temperature su nerijetko dosezale gotovo 20 stupnjeva Celzijevih pa je npr. zagrebački nasip još uvijek bio pun trkača, a neki kafići još uvijek su držali terase.

No, u subotu je definitivno stigla najavljivana promjena vremena. Osjetno je hladnije s temperaturom zraka u unutrašnjosti uglavnom od 2 do 7, a na Jadranu od 5 na sjevernom dijelu do 14 °C, a dočekali smo i prvi konkretniji snijeg.

Da nije riječ tek o bezazlenom lepršanju pokoje pahulje, vidljivo je iz fotografija koje je zabilježio naš fotoreporter na Sljemenu

FOTOGALERIJA: Snijeg na Sljemenu

Snijeg, prema podacima DHMZ-a, pada i u Gorskom kotaru, a kako dan bude odmicao, bit će ga sve više, nerijetko i u nižim područjima unutrašnjosti. Već ga ima, primjerice, u Karlovcu i Dugoj Resi gdje se počeo zadržavati na tlu.

Sutra će u Hrvatskoj po DHMZ-u biti umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, a u gorju snijegom. Snijega će u noći i prijepodne ponegdje biti i u nizinama unutrašnjosti kada se očekuje najviše oborina, ponegdje i obilnih. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati od -2 do 2, a najviša dnevna od 0 do 5 °C. Na Jadranu će temperatura zraka biti od 5 °C na hladnijem sjevernom dijelu do 14 °C na toplijem južnom.

Početkom sljedećeg tjedna promjenljivo do pretežno oblačno, ponegdje s malo kiše, a u gorju i malo snijega. Ujutro u unutrašnjosti sab do umjeren mraz i ponegdje magla.

Dnevna temperatura bez veće promjene. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura i istočnjak, a na preostalom dijelu jugozapadnjak i jugo.

U četvrtak bi snijega iznova moglo biti u nižim predjelima.

Problemi u prometu

Prema izvješću Hrvatskog autokluba od 13 sati, zbog razmočenog snijega na kolniku proglašeni su zimski uvjeti na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva (kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama isključuju se iz prometa na čvoru Kikovica, odnosno na odmorištu Vukova Gorica) te na cestama DC3 Zdihovo-Rijeka, DC42 Stubica-čvor Vrbovsko-Ljubošina, DC203 GP Brod na Kupi-Delnice i DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika.

Zbog olujnog vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica, promet je dopušten samo osobnim vozilima.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te na Krčkom mostu zbog olujnog vjetra promet je zabranjen za I. skupinu: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika i za II. skupinu - još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Autocesta A1 otvorena je za sve skupine vozila, a zbog povremeno jakih udara vjetra vozi se uz ograničenje brzine na dionici Bosiljevo-Otočac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:40