BURNO VRIJEME

PROMETNI KAOS ZBOG ORKANA Meteorolozi izdali crvenu uzbunu, brojne ceste zatvorene zbog vjetra, neke i zbog snijega

 Jure Mišković / CROPIX, Meteoalarm

Nakon prilično vjetrovitog četvrtka, meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju i buran petak. Prema najnovijoj prognozi, u unutrašnjosti i na jugu zemlje očekuje se umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz uglavnom slabe oborine. Na jugu Dalmacije moguća je kiša, a na kopnu kiša i ponegdje snijeg, ponajprije u gorju. Na sjevernom i srednjem Jadranu sunčanije.

Na kopnu vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će puhati jaka, mjestimice i olujna bura, a podno Velebita s orkanskim udarima.

Krajem dana vjetar u postupnom slabljenju. Najniža temperatura zraka od -3 do 2, na Jadranu od 3 do 8, a najviša dnevna od -1 do 4 na kopnu te između 8 i 12 °C na obali i otocima.

Zbog orkanskih udara vjetra, nerijetko i do 120 kilometara na sat, Meteoalarm je za Istru i sjeverno primorje objavio crveno upozorenje. Riječ je o uzbuni najvišeg stupnja, koja upućuje na 'izuzetno opasne' vremenske uvjete.

FOTOGALERIJA: Orkanska bura u Ražancu

'Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', navodi se u upozorenju Meteoalarma.

Za veći dio Dalmacije te Liku i Gorski kotar na snazi je narančasto upozorenje, koje označuje opasne vremenske uvjete. Vjetar bi na ovim područjima mogao puhati ponegdje i do 145 kilometara na sat.

Za sjeverozapadni dio unutrašnjosti i krajnji jug države Meteoalarm je zbog snažnog vjetra objavio žuta upozorenja koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uvjete. Očekuju se udari vjetra do 65 kilometara na sat.

Za vikend stabilnije i postupno toplije. U subotu još ujutro na kopnu oblačno, u Slavoniji mjestimice s kišom, a potom djelomično razvedravanje. Od nedjelje pretežno, na kopnu djelomice sunčano uz jutarnju maglu i niske oblake koji se ponegdje mogu i dulje zadržati.

Problemi u prometu

Prema izvješću Hrvatskog autokluba od 22:27, zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca-DC50 i DC27), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine vozila, uz pojačan oprez zbog vjetra i mokrog kolnika, je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3), autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika, dionica Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Dobroselo-Mazin-DC1 (DC218) te Krčki i Paški mostovi.

Samo za osobna vozila otvorene su dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica-Kikovica (A7) te brza cesta Solin-Klis (DC1).

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji: DC1 Udbina-Gračac-Knin (obilazak: Knin-Kistanje-Benkovac-Obrovac-Gračac-A1-čvor Sveti Rok), DC42 u mjestu Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC218 Užljebić-Donji Lapac, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Dobroselo-Brotnja, LC59122 u mjestu Ledenik i LC59123 u mjestu Konjsko.

Zbog snježnih nanosa zatvorena je za sav promet županijska cesta LC5062 Lič-Lukovo u Gorskom kotaru te županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača u Lici.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od snijega u Lici, od kiše u Dalmaciji, a u unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada susnježica. Vlažni su kolnici mjestimice u Gorskom kotaru i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Jak vjetar s povremeno olujnim udarima puše na autocesti A7 GP Rupa-čvor Diračje.

Zbog susnježice na autocesti A1 između čvorova Vrgorac i Šestanovac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Snijeg na Biokovu

Kišno nevrijeme s jakom burom zahvatilo je u četvrtak popodne Makarsko primorje, a na Biokovu je izmjereno 5 stupnjava ispod ništice, pada snijeg koji se spustio i na primorski dio planine.

Na državnoj cesti broj 535 od Baškog polja do južnog ulaza u tunel Sv. Ilije u Bastu, zbog mokrog i skliskog kolnika, brzina je ograničena na 60 kilometara na sat, a na državnoj cesti D8 (jadranska magistrala) i prometnici Makarska–Vrgorac preko Biokova kolnik je mokar i vozi se sporo, ali bez zastoja i ograničenja, doznaje se u Gradskom centru Osejavi u Makarskoj.

Na Biokovu pada snijeg koji se dijelom spustio i na primorski dio planine. Na najvišemu biokovskom vrhu Sv. Juri ima 15-ak centimetara snijega, a temperatura se spustila pet stupnjeva ispod ništice, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču na Biokovu Petra Babića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 07:42