NA METI VANDALA

FOTO: Radnička borba 'zacrvenila' HDZ: Srušimo Vladu, riješimo se lažne oporbe

Crvenom bojom zaliveni su noćas ulaz u središnjicu HDZ-a u Zagrebu te stranačke prostorije u Karlovcu
 Nina Đurđević/Cropix

ZAGREB - Srušimo Vladu, riješimo se lažne oporbe, sva vlast u ruke naroda! - poruka je organizacije Radnička borba koja je preuzela odgovornost za sinoćnje napade, polijevanjem crvenom bojom ulaza u središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fažizma u Zagrebu te sjedište karlovačkog ogranka HDZ-a.

Time je jedan od radikalno lijevih organizacija koja uz Crvenu akciju odpočetka učestvuje u antivladinim prosvjedima, ali u sjeni, konačno javno uključila u sve masovnije prosvjede diljem Hrvatske. Novost je i da su prvu poručili što žele, a ne samo što ne žele, što je zbunjivalo građane, vlast i oporbu.

- Prijevremeni izbori stoga nisu nikakvo rješenje, promijenit će se samo imena, a pljačka će se nastaviti. Svima koji su potlačeni i socijalno ugroženi sve je jasnije da takozvana bijedna „oporba“ na čelu s SDP-om ne predstavlja nikakvu alternativu, već se sa HDZ-om nalazi u najčvršćem, jedva prikrivenom savezu. Stvarnu oporbu predstavljaju stotine tisuća nezadovoljnih radnika i ostalih koji su socijalno ugroženi. Njima nisu potrebni niti vođe, niti samoprozvani lideri koji će nastojati iskoristiti narodnu pobunu za svoj osobni politički probitak. Neprijatelji nisu samo oni na vlasti i njihovi politički prijatelji, već i svi oni koji izrabljuju radnike, ne isplaćuju plaće i potkradaju poduzeća i državu.

Radnici, vrijeme je i za vašu pobunu, uđite u štrajkove i preuzmite tvornice, a profitere i tajkune pošaljite gdje im je mjesto ‡ u zatvore! Neka sva vlast prijeđe u ruke naroda! - poručuju iz te organizacije, koja prema neslužbenim podacima broji par stotina članova i pristaša, a osnovali su je razočarani članove SRP-a, (Socijalističke radničke partije), koju je osnovao okojni Stipe Šuvar.

Crvena akcija, iza koje stoje mahom studenti, također se oglasila pozivajući u svom priopćenju građane da se odupru “policijskoj brutalnosti”. Povod je, kažu, ubojstvo Ivana Mamića (19) kojega je iz pištolje upucao policajac Siniša Šoštarić (40) samo zato što su se sudarili ramenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:16