ŽESTOKA KONKURENCIJA

FOTO: PROGLAŠEN NAJBOLJI HRVATSKI MLADI POLJO- PRIVREDNIK Za nagradu ga Marijana Petir vodi tri dana u Bruxelles

 Mate Piskor / CROPIX

Ivan Veselić (23) iz Novog Sela Palanječkog kod Siska, najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik. On je pobjednik projekta izbora najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, u organizaciji Europske pučke stranke i eurozastupnice Marijane Petir. Ivan će braniti boje Hrvatske na izboru najboljeg mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji sredinom studenoga i kako ističe Marijana Petir, te članovi stručnog žirija koji je Ivana izabrao za najboljeg između 55 kandidata, nije bez izgleda za dobar plasman u Europi.

- Ovo je moja pobjeda, ali i pobjeda moje obitelji, koja sva radi na poljoprivredi. Mi se godinama bavimo ekološkom proizvodnjom povrća i voća, ali i prerađujemo svoje proizvode i plasirao ih na tržište. U svojem radu, temeljem kojeg am izabran za najboljeg, pišem o obiteljskim planovima razvoja gospodarstva, udvostručenja proizodnje, širenja prodaje. Ova će mi nagrada biti vjetar u leđa, baš kao i, vjerujem u to, svim mojim kolegama koji u sudjelovali u ovom natječaju, rekao je Ivan nakon proglašenja. Poznata tvrtka DM u svojim će trgovinama tijekom godine dana prodavati tri Ivanova proizvoda i na taj način pomoći ovom mladom poljoprivredniku. Drugo mjesto osvojila je 21-godišnj Josipa Matojić iz Križevca, koja zajedno sa svojom obitelji poizvodi mlijeko i mliječne prerađevine i plasira ih na tržište, dok je treće mjesto osvojio Tomislav Trdenić, vinar iz Siska, najveći hrvatski proizvođač škrleta, autohtone moslavačke sorte vina.

Božica Marković iz HGK, nakon što je pročitala svih 55 projekata mladih poljoprivrednika naglasila je kako imamo što pokazati u Europi, dok je dekanica Poljoprivrednog fakulteta dr. Tanja Krička istaknula kako je velika vrijednost ovog natječaja i izbora najboljeg što pričamo o uspjesima i planovima, a ne problemima u poljoprivredi, te da su ovi projekiti i ovi mladi ljudi koji ih nose jamstvo da će hrvatska poljoprivreda opstati i da će biti puno bolja i uspješnija nego sada.

Marijan Petir osigurat će desetorici najboljih iz natječaja trodnevni put u Bruxelles na završnu svečanost proglašenja najboljeg europskog mladog poljoprivrednika.

FOTO: Mate Piškor / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:25