ODBIJENI AMANDMANI

SUKOB U PARLAMENTU ZBOG SRBIJE Plenković urlao na predstavnika Europske komisije: 'Niste odradili domaću zadaću!'

Prijedlozi hrvatskih europarlamentaraca nisu bili na listi amandmana za usvajanje
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu iz redova Europske pučke stranke nisu uspjeli dobiti dovoljnu potporu za predloženi amandman na izvještaj o Srbiji kojim traži da se susjednoj državi postavi kao mjerilo za otvaranje poglavlja o pravosuđu ukidanje članka 2 i 3 zakona o nadležnosti za ratne zločine.

To je bilo vidljivo jučer tijekom rasprave o Srbiji u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta kojom je predsjedavao Andrej Plenković, potpredsjednik ovog odbora. Iako će se o izvještaju i o amandmanima glasati tek danas, iz rasprave je bilo jasno da nema potpore, a ni razumijevanja za ovaj prijedlog hrvatskih zastupnika koji su predložili da se od Srbije zatraži osuda retorike Vojislava Šešelja.

Sukob s Plenkovićem

Šanse za potporu dodatno su se smanjile kada je, prilično neuobičajeno, predstavnik Europske komisije Simon Mordue, rekao da se Komisija protivi takvom prijedlogu, što je izazvalo i polemiku između njega i Plenkovića. On je predstavnika Komisije upitao znaju li razliku između univerzalne jurisdikcije koja postoji u međunarodnom pravu i kvazi regionalne jurisdikcije koju primjenjuje Srbija?

“Važno je da ne možemo dodati u procesu zahtjeve koji nisu dio zajedničke pravne stečevine EU. Bilateralne stvari se moraju riješiti na bilateralnoj razini. To je pristup koji Komisija ima”, rekao je Mordue i poručio: “Kristalno jasni odgovor je da sada uvjetovati otvaranje poglavlja Srbiji s promjenom zakona kakav imaju i druge države, bio bi presedan”. Nabrajao je nekoliko država EU za koje on kaže da imaju takav zakon poput Belgije, Danske, Nizozemske i mnoge druge države te rekao kako Komisija ne može u slučaju Srbije ovo postaviti kao uvjet.

Nije zadovoljan

Reagirajući na to Plenković je rekao kako je nezadovoljan odgovorom. “Uza sve poštovanje, očekivao sam bolji odgovor od Komisije. U budućnosti biste se mogli suzdržati od miješanja voća i povrća i bolje proučiti što je taj zakon napravio i što je načelo pravne sigurnosti i nemiješanja u unutarnje stvari susjedne države. Nisam zadovoljan vašim odgovorom, jer pokazuje da Komisija nije dobro proučila ovaj slučaj”, rekao je Plenković.

U ime nacionalne delegacije hrvatske u EPP-u o amandmanu je govorila Marijana Petir. “I Beogradu je jasno da ovime zloupotrebljava univerzalnu jurisdikciju. Srbija je ovime sebi dala ulogu Malog Haaga kako bi sudio građanima susjednih država, a narušava i suverenitet RH. Na temelju ovih zakona može suditi i državljanima drugih 17 država članica, svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Hrvatska to ne može prihvatiti, kao niti miješanje u unutarnje stvari” rekla je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:24