IZNENADNI SUSRET

FOTO: Josipović i Tadić prvi će se put susresti danas u Opatiji

Tadić je avionom iz Beograda sletio na Krk, odakle će zajedno s Josipovićem brodom do Opatije
 Leon Vidić/Delo i Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović za samo par sati prvi će se puta susresti sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem . Predsjednici Hrvatske i Srbije oko podne će u Opatiji održati svoj prvi bilateralni sastanak i to radni, na kojem će razgovarati o nizu otvorenih pitanja od granice, manjina, zatočenih i nestalih te problema izbjeglica.

Budući da dnevni red sastanka nije fiksno određen za očekivati je da će šefovi država razgovarati i o međusobnim tužbama za genocid te o suradnji u regiji.

Tadić bi je avionom iz Beograda sletio na Krk gdje ga je dočekao Josipović, a zatim će brodom brodom Hrvatske ratne mornarice zajedno doploviti do Opatije. Upravo zbog toga što sastanak ima karakteristike neformalnog susreta izabrana je Opatija, a ne Zagreb. Njihov razgovor, koji se tumači kako "uvod u dobre odnose" trebao bi potrajati oko tri sata.

Cilj susreta je prije svega poruka kako su obje države za dijalog i kako ne smijemo biti taoci tema koje su teške.

Od hrvatskog priznanja Kosova u ožujku 2008. podsjetimo, odnosi dviju država su pogoršani, a dodatno ih je pred kraj svog mandata nekim potezima zategnuo bivši predsjednik Stipe Mesić. Stoga je Josipović i u svojoj predsjedničkoj kampanji, kao i otpočetka svog mandata isticao kako mu je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva upravo poboljšanje odnosa sa Srbijom s kojom imamo niz otvorenih pitanja. Osim toga Josipović je često ponavljao kako je suradnja u regiji jamac mira i stabilnosti.

Na Pantovčaku procjenjuju kako je pozitivno upravo to što se susret dva predsjednika događa tako brzo nakon Josipovićeve inauguracije. Želja i volja za ovaj susret je, kako doznajemo, došla s obje strane te nije bilo nikakvih pritisaka iz Bruxellesa niti su bili potrebni neki drugi posrednici.

No, zato je Bruxelles jako pozitivno reagirao kada je dobio informaciju o sastanku. Namjerno je odlučeno i da prvi susret Josipović - Tadić bude bilateralan, a ne na marginama nekog drugog događaja. Sve do jučer najavljivalo se, podsjetimo da će se dva predsjednika prvi puta susresti u petak na konferenciji u Bruxellesu. Svakako je znakovito, kažu upućeni, i to što se prvi susret događa upravo u Hrvatskoj, a ne u Srbiji ili nekom neutralnom terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47