INTERVJU ZA DANAS

Ivo Josipović: Boris Tadić je političar koji zna što hoće

 Željko Šop/CROPIX

ZAGREB – Tužbe za genocid neće biti ako riješimo probleme iz rata koji do doveli do njih, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za srpski dnevni list Danas u povodu njegova sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Opatiji.

Josipović je za Tadića rekao da je iznimno obrazovana osoba, političar koji zna što hoće, uvažava sugovornika i, najvažnije, zna da se problemi mogu rješavati samo dobrom voljom i spremnošću na kompromise.

- Susret je prošao u vrlo prijateljskoj atmosferi i mislim da je otvorio put i našem težem dijelu druženja koja nas tek čekaju - traženju pravednih rješenja za nagomilane probleme, rješenja koja će biti na dobrobit obiju država – rekao je hrvatski predsjednik.

Ivo Josipović je objasnio kako najavljeno europsko partnerstvo podrazumijeva međusobnu podršku na putu u EU.

- Naša društva imaju slične probleme i lakše ćemo ih rješavati razmjenom iskustava. Suradnja policija i državnih odvjetništava najbolji su primjer. Kriminal ne poznaje granice. Zapravo, sramota je da kriminalci surađuju bolje od država i da tako dodatno ugrožavaju sigurnost građana u obje zemlje. Izlazak iz ekonomske krize će u obje zemlje biti lakši i brži ako se razvije trgovina i ekonomska suradnja - rekao je Josipović.

Istaknuo je kako je pitanje granice na Dunavu jedno od otvorenih pitanja te smatra da ako se dvije države ne mogu dogovoriti koji će kriterij razgraničenja primijeniti trebaju predmet iznijeti Međunarodnom sudu pravde i pred ad hoc arbritražu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:20