KAZALIŠNA KRIZA

FOTO: GRADONAČELNIK UPAO NAPRESICU Vrkić: 'Došli ste praviti cirkus! Evo uplatnica, plaća stiže'

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Zaposlenici HNK u Osijeku, njih 208, trebali bi danas dobiti svoje plaće za prosinac čime bi bila ispoštovana odredba Kolektivnog ugovora koja im to jamči, a koja je postala upitna jer HNK već duže od mjesec dana nema intendanta niti drugu osobu ovlaštenu za potpisivanje odluka.

Vijest o isplati plaća donio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, koji je u utorak na kratko prekinuo „pressicu“ glavne tajnice Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubice Pilić, koja je medije pozvala pred zgradu osječke Gradske uprave.

Nakon samo dvije minute otvorila su se vrata zgrade iz koje su izašli gradonačelnik Vrkić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić.

Uljudno su se pozdravili s Pilić, a onda ju je Vrkić prozvao da je „došla u Osijek praviti cirkus.“

- Žao mi je što je gospođa iz Zagreba došla praviti cirkus u Osijek, jer mi to nismo zaslužili. Ovim činom ona se opredijelila za jednu stranu, jer došla je pred Grad Osijek, a ne pred Županiju. Obećao sam da će zaposlenici HNK dobiti plaće i potpisao sam nalog. Ona je isplaćena danas, a gospođu molim da prestane s ovim cirkusom - rekao je Vrkić mašući uplatnicama kao dokazima da je uplatio novac za plaće kazalištaraca, okrenuo se i ušao u zgradu Gradske uprave.

S obzirom na činjenicu da je sindikat „pressicu“ odlučio održati ispred Gradske uprave, a ne ispred zgrade Osječko-baranjske županije, koja je kao suosnivač u najmanju ruku jednako odgovorna za stanje u osječkom teatru, teško je Vrkiću zamjeriti na motivima istupa, no zbog načina na koji je to učinio Pilić je ostala zabezeknuta.

- U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Bila sam informirana da će se ovo dogoditi, ali nisam vjerovala da se ovo može dogoditi. Dakle, ako je ovo istinito, a po Zakonu nije moguće da netko drugi potpisuje u ime pravne osobe, ja sam sada presretna. Međutim, ostaje problem što dalje, jer Kazalište bez v.d. intendanta nema uvjeta za normalan rad.

Ako je plaća uplaćena mi smo jedan cilj ostvarili, a drugi je uspostaviti normalno funkcioniranje ustanove. Na žalost, Ministarstvo kulture nije prihvatilo našu inicijativu da se u situacijama kada se dva suosnivača ne mogu dogovoriti oko intendanta uvede arbitraža i to je dovelo do problema u Osijeku - kazala je Pilić, koja i dalje nije mogla doći k sebi nakon Vrkićeva istupa.

- Zašto Pilić dolazi praviti nered u Osijek? Jer od 208 zaposlenih u HNK-u, 202 su članovi Sindikata i zadaća nam je da zastupamo svoje ljude. Dalje sam ostala bez teksta. Ne znam mislite li da je ovo primjerena reakcija ozbiljnih ljudi koji vode ovaj grad? - zapitala se Pilić, najavivši za srijedu i „pressicu“ ispred Ministarstva kulture opet na temu osječkog teatra.

Ipak ostalo je otvoreno pitanje na koji način je Grad uplatio plaće za HNK, ako zakonski to može učiniti samo intendant ili v.d. intendanta kojeg ova kuća nema.

Tko god bi, osim intendanta, potpisao ove plaće napravio bi kazneno djelo - kazala je Pilić, a Vrkić je pak poručio „gradonačelnik je potpisao, pa ako treba i u zatvoru će završiti.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:35