USVOJILI IZVJEŠĆE EK

Milanović o monitoringu: 'Gotovo je kad je gotovo, a kad bude gotovo, u srpnju 2013. godine, onda tek počinje'

 Davor Pongračić / CROPIX

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u EU odnosno, kako ga je premijer Milanović nazvao, monitoring report. Ovo je drugi od tri izvještaja koje će Hrvatska dobiti u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u EU. Prvi je Vlada usvojila u proljeće.

- U izvješću u proljeće imali smo 51 obvezu, koju smo trebali ispuniti do punopravnog članstva. Te obveze bile su u praktički svim poglavljima koje smo pregovarali, njih 33. U ovom izvješću, umjesto 51 zadaće, imamo 10 zadaća. I umjesto 33 poglavlja na koja se odnose te zadaće imamo 4 poglavlja. Neke od zadaća su završiti izgradnju graničnih prijelaza, ulaza i izlaza i iz Neuma te funkcioniranje Povjerenstva za sukob interes - rekla je Vesna Pusić te dodala kako do kraja godine očekuje 20 ratifikacija.

Premijer je upozorio Vesnu Pusić da bi se izvješće moglo shvatiti preoptimistično te rekao: - Izvješće je pokazalo da imamo dobro prolazno vrijeme, ali pozivam sve da zadatke shvate krajnje ozbiljno. Gotovo je tek kad je gotovo, a kad bude gotovo, u srpnju 2013., onda tek počinje. Naši stvarni izazovi su veliki, moramo izvršiti proračun koji smo si postavili, shvaćamo da se nalazimo u ozbiljnom, ali ne u dramatičnom stanju, zaključio je Milanović.

- Ne mislimo nikoga provocirati, ne želimo nikome napakostiti, ali neke odluke su nužne i teške. Mi se trudimo da budu manje teške. To se posebno odnosi na zdravstvo i školstvo. Ja sam dao obećanje da će se prvo njima povećati davanja kad izađemo iz krize, a dajem malo obećanja pa očekujem i da nam se vjeruje, obratio se premijer sindikatima te dodao: - Galama nas neće odvesti nigdje, no želimo čuti ljude i ovdje u protestu na Markovom trgu. Tako vidimo demokraciju, ali demokracija je i odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:36