EKSKLUZIVNO

EU: 'Rješenje Vesne Pusić za Bosnu je neprihvatljivo'

Hrvatska je predložila da EU dodijeli BiH specijalni status kandidata, a da najteže uvjete riješi kroz proces integracije

Uz krizu u Ukrajini, situacija u BiH bit će jedna od glavnih tema sutrašnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu.

Ministri će, nakon rasprave u kojoj sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, usvojiti i zaključke koji pozivaju lidere BiH da se nakon izbora u jesen ove godine “što je moguće prije angažiraju na rješavanju šireg spektra pitanja kako bi zemlja riješila izazove s kojima je kontinuirano suočena i nastavila napredak prema EU”.

“Posebice ostaje ključno da čelnici BiH poduzmu reforme s ciljem poboljšanja efikasnosti i funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija na svim razinama. Preostaje također rješavanje pitanja provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmet Sejdić - Finci”, piše u nacrtu zaključaka koji će biti usvojen danas.

Ministri bi u zaključcima trebali pozvati čelnike BiH da se usmjere na kratkoročne prioritete, socijalna i ekonomska pitanja kako bi odgovorili na prosvjede i pozive građana i da na tome planu više učine prije listopadskih izbora. EU će ponoviti i nedvosmislenu potporu teritorijalnom integritetu BiH kao ujedinjene zemlje te osuđuje secesionističku retoriku.

Ova formulacija je i reakcija na izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji spominje mogućnost odcjepljenja tog entiteta u BiH po modelu kojim se Krim odcijepio od Ukrajine.

Očekuje se da će Hrvatska, Slovenija, Austrija i Mađarska iznijeti konkretne ideje o tome što bi trebalo poduzeti da se BiH vrati u kolosijek EU integracija. Hrvatska je već ranije preko “non papera” poslanog članicama EU zatražila da se BiH dade “specijalni status kandidata”, a najteže uvjete bi onda riješila kroz proces integracija.

Međutim, taj prijedlog Hrvatske nije naišao na veću potporu EU. Neke države to vide kao odustajanje od politike uvjetovanosti, što je ključni element procesa proširenja, a to bi odustajanje diskreditiralo taj proces.

“Hrvatska je sama prošla kroz težak proces ispunjavanja strogih uvjueta. Stav Hrvatske o BiH izutetno je važan, ali ovaj prijedlog nije realan”, rekao nam je jedan visoki diplomat EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:15