KOMENTAR JUTARNJEG

Hrvatska je non paperom natjerala EU da se sjeti BiH

U EU znaju da Hrvati u BiH nisu zadovoljni svojim položajem, osjećaju da ni Hrvatska nije zadovoljna položajem Hrvata u BiH
Zagreb, 110414.Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic posjetila je Centar za sigurnosnu suradnju RACVIAC povodom sastanka veleposlanika i vojnih izaslanika akreditiranih u RH.Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Jedan sastanak FAC-a (tako se zove Vijeće za vanjske poslove EU) ne može riješiti problem jedne države. Lideri se moraju sami dogovoriti i vratiti BiH u tračnice koje vode prema integraciji u EU - rekao je prije nekoliko dana diplomat jedne veće države Europske unije govoreći o situaciji u BiH, uz konstataciju da je očito kako “sadašnji politički sustav ne funkcionira”. Ta izjava zapravo najbolje oslikava stav međunarodne zajednice o Bosni i Hercegovini. Sve se dakle vrti oko stava da su “za sve krivi domaći političari” i da je “ova država izgubila previše vremena dok se drugi kreću naprijed”. Ono što nedostaje u stavovima predstavnika međunarodne zajednice je doza samokritičnosti i preuzimanje barem dijela odgovornosti za situaciju u kojoj je BiH.

Podsjetimo, jer možda sada već nova gerenacija europskih političara to ne zna, ovakav politički sustav u BiH, koji ne funkcionira, nisu izmislili ljudi u toj državi, već im je taj sustav nametnula međunarodna zajednica. I sada se svi slažu da “nešto hitno mora poduzeti”, ali nema jasnih ideja što, a kad netko iznese neku ideju, onda je ona neprihvatljiva.

Takva je i sudbina neformalnog prijedloga koji je Hrvatska uputila EU institucijama i državama članicama u obliku “non papera”. Hrvatska uopće ne spominje što BiH treba napraviti, već samo što bi EU trebala učiniti. Ako je cilj te hrvatske ideje bio vratiti BiH kao temu na stol Vijeća ministara EU, onda se može reći da je ideja uspjela. Ali sadržajno, u tom prijedlogu druge države EU nisu vidjele ništa novo, a sama ideja je neprihvatljiva.

Hrvatska je zatražila da se BiH da “specijalni status kandidata”, a najteže bi uvjete onda riješila kroz proces integracija. Neki EU diplomati to su vidjeli kao priznanje da BiH ne može ispuniti uvjete pa treba odustati od tih uvjeta i nagraditi ih zapravo za njihov neposluh. Što god iz našeg ministarstva rekli, primjerice da time nisu zagovarali odustajanje od uvjeta, ostali u EU hrvatski su prijedlog doživjeli upravo tako, kao nešto što okreće proces naopako.

“Najprije im nešto damo u očekivanju da će nakon toga ispuniti uvjete, za razliku od ranijeg pristupa po kojemu su reforme uvjet za bilo kakav napredak prema EU.”

- Hrvatska je sama prošla kroz težak proces ispunjavanja strogih uvjeta. Stav Hrvatske o BiH je izuzetno važan, ali ovaj prijedlog nije realan - rekao nam je jedan visoki EU diplomat.

U EU znaju da Hrvati u BiH nisu zadovoljni svojim položajem, osjećaju da ni Hrvatska nije zadovoljna položajem Hrvata u BiH. Svjesni su da bez unutarnjeg preustroja i jačanja državnih institucija ta država ne može krenuti na put prema EU integracijama. Zato bi u EU rado čuli kako Hrvatska vidi ustroj BiH, što čini da svojim utjecajem na Hrvate pridonese procesu reformi, da ne ostane samo na idejama kako EU treba ubrzati proces približavanja BiH, i da time motivira brže rješavanje problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:27