EUROPSKA KOMISIJA PROTIV VLADE

EKSKLUZIVNO Tajno pismo EU: Razočarani smo i zabrinuti. Ne želimo takav loš zakon

Bošnjaković je odbio u Saboru braniti zakon, a Kosor je tada poslala ministra branitelja Tomislava Ivića i ministra uprave Davorina Mlakara

ZAGREB - Europska komisija uputila je pismo upozorenja Ministarstvu pravosuđa vezano za donošenje Zakona o ništetnosti, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem listu iz više izvora u Vladi.

Prema dostupnim informacijama, u pismu se navodi kako je Hrvatska dosad bila lider u regionalnoj suradnji, te da su razočarani prijedlogom zakona upućenim u saborsku proceduru.

Suradnja bez zadrške

Hrvatsku i Državno odvjetništvo, u pismu se ističe kao primjere suradnje na predmetima ratnih zločina, te da takvo ponašanje od zemlje koja je de facto ušla u Europsku uniju nisu očekivali.

Pozivaju se na povjerenje koje je Hrvatska dosad imala te se zaključuje kako je situacija sa spornim Zakonom o ništetnosti “neugodno iznenađenje za Europsku komisiju”.

I bez neugodna pisma iz Bruxellesa, u Vladi je sporni zakon prouzročio pravu buru, čak i ako se reakcija SDDSS-ova potpredsjendika Vlade Slobodana Uzelca smatra očekivanom i relativno blagom.

Zbunjeni Mlakar

Prema neslužbenim informacijama iz vrha vlasti, problemi su nastali još prošlog četvrtka kad je, tvrdi naš izvor, Dražen Bošnjaković odbio braniti zakon u Saboru i zbog toga je, uz ministra branitelja Tomislava Ivića, Jadranka Kosor u četvrtak poslijepodne, u Sabor poslala ministra uprave Davorina Mlakara, iako on u svojim sektorima nema dodirnih točaka s tim zakonom, ako se izuzme činjenica da je riječ o zakonu koji se odnosi na teritorij Hrvatske.

Samo dan ranije u Vladi su govorili kako će Zakon u Saboru predstavljati Ivić i Bošnjaković.

Osim toga, sudionici sastanka užeg kabineta u Vladi tvrde kako je rasporava o Zakonu o ništetnosti bila vrlo žestoka, te da se o mogućnosti povlačenja zakona, kao i o Deklaraciji koja prati zakon, raspravljalo na sastanku ranije.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU J UTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:39