EUROPSKA KOMISIJA PROTIV VLADE

EU diplomati poručuju vladi premijerke Kosor: ‘Vlada treba povući zakon o Ini jer je protiv EU pravila’

 AFP

U Europskoj komisiji nisu željeli iznositi u javnost pojedinosti sa sastanka o predloženom Zakonu o Ini “na tehničkoj razini” između predstavnika hrvatske Vlade i stručnjaka Europske komisije. Jedino što su htjeli reći je to da se sastanak dogodio u ponedjeljak.

Potvrdio je to i Dirk Lange, šef odjela za Hrvatsku u Europskoj komisiji, u izjavi nakon rasprave u Europskom parlamentu o izvješću o Hrvatskoj.

Zakon o Ini nije se spominjao u raspravi o izvješću koje je pripremio izvjestitelj Hanes Swoboda. Lange je samo rekao da je komisija na sastanku u ponedeljak “dala svoje mišljenje hrvatskoj strani, a hrvatska strana to je primila na znanje”.

Odbio je reći koje je to mišljenje komisija dala.

No, diplomatski izvori u EU potvrdili su da mišljenje Komisije ide u pravcu da predloženi zakon, u sadašnjem obliku, doživljava “kao nešto što nije u skladu sa pravnom stečevinom Europske Unije”. Komisija ostaje na raspolaganju Hrvatskoj za konzultacije, ako to bude potrebno, ali se zasada ne očekuje službeno očitovanje Europske Komisije.

Razlozi protiv zakona

Zanimljivo je da većina diplomata EU neslužbeno kaže da ne vjeruju da će Hrvatska donijeti predloženi Zakon o Ini, ne samo zbog toga što bi to moglo biti u suprotnosti sa slobodom kretanja kapitala već i zbog unutarnjih političkih okolnosti u Hrvatskoj.

“Vidimo da hrvatska oporba ne želi sudjelovati u donošenju zakona koji nisu vezani izravno uz EU, a ako bi ovaj zakon išao i protiv EU ne vjerujemo niti da bi vladajuća stranka to gurala po svaku cijenu”, rekao nam je jedan EU diplomat.

Jedan njegov kolega smatra da Hrvatska nije izuzetak što se tiče pokušaja vladajuće strukture da u zadnji čas, uoči izbora, usvoje “neke popularne, ali i populističke zakone” koji bi poslije bili veliki teret budućoj vladi.

Obveze Hrvatske

“Ako bi Hrvatska donijela sporni zakon i ako bi Europska Komisija nakon toga formalno dala mišljenje da je to u suprotnosti sa EU standardima onda bi buduća vlada, tko god to bio nakon izbora, taj zakon trebala mijenjati. Hrvatska se, kao što znate, obvezala da će ispoštovati sve obveze koje proizlaze iz članstva, a od 1. srpnja 2013. mora u potpunosti primijeniti EU zakonodavstvo”, rekao nam je jedan visoki EU dužnosnik.

Mito za Sanadera

Zanimljivo je da nitko u EU ne želi komentirati mogućnost da se kao prepreka preuzimanju većinskog paketa dionica Ine od strane MOL-a postavi proces protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. On je pod sumnjom da je primio mito od mađarske kompanije.

- Mi ne komentiramo pojedine slučajeve istraga za korupcije, to je posao za pravosudne organe - bilo je sve što u Bruxellesu žele reći o tome.

U EU ponavljaju da se ne žele ni na koji način uključiti u predizbornu kampanju u Hrvatskoj i to je ponovljeno i tijekom rasprave o Europskom Parlamentu. Ponavljaju također da očekuju od svih relevantnih stranaka u Hrvatskoj da nastave biti privržene članstvu u EU uz potvrdu da će u Europskom Parlamentu Hrvatska dobiti potporu svih političkih frakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34