RAT ZA NAFTNU TVRTKU

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Sud UN-a: 'MOL-u i Hrvatskojćemo zabraniti prodaju Ine'

Izvori Jutarnjeg tvrde da stiže opsežna zabrana koja bi onemogućila mađarski MOL da udio proda Rusiji, ali i Hrvatsku u mogućem otkupu dionica naftne kompanije
Omis, 300514.Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetio je HE Zakucac u kojoj je zavrsena druga etapa rekonstrukcije. Domacin Vrdoljaku bio je predsjednik NO Zakucac Tomislav Seric.Na fotografiji: ministar Vrdoljak odgovara na pitanja novinara.Foto: Nikola Vilic / CROPIX *** Local Caption ***
 Nikola Vilić / CROPIX

Međunarodni arbitri pred kojima se zbog Ine spore hrvatska i mađarska strana uskoro će najvjerojatnije onemogućiti trgovanje Ininim dionicama i MOL-u i hrvatskoj državi. Informacija je to koja nam je potvrđena iz nekoliko izvora upućenih u arbitražni proces.

Zabranu trgovanja Ininim dionicama arbitri bi, objašnjava naš sugovornik, donijeli kao privremenu mjeru, koja bi na snazi bila dok suci ne donesu konačnu odluku u sporu koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred UNCITRAL-om, arbitražnim sudom UN-a u Ženevi.

Privremena mjera

No, pojam privremenosti u ovom slučaju malo je dulji nego inače jer sva očekivanja govore da će proces pred tim arbitražnim sudom trajati najmanje dvije godine. U tom razdoblju, dakle, ni jedna od strana u sporu ne bi mogla kupovati ni prodavati dionice Ine, pa se ni vlasnička struktura najveće hrvatske naftne kompanije ne bi zamjetnije mijenjala. Tehnički gledano, za oživotvorenje privremene mjere najvjerojatnije bi bila odgovorna Hanfa.

- Arbitražni sud najvjerojatnije će posegnuti za privremenom mjerom zabrane trgovanja dionicama Ine. Transakcije se, dakle, ne bi smjele obavljati dok se ne riješi spor. To je arbitraža, tunel, za koji nitko ne zna koliko je točno dugačak, ali koji je, na svu sreću, reguliran - slikovito opisuje stanje sugovornik iz Vladinih krugova, dobro upućen u Ininu problematiku.

Hrvatska je strana i inače tražila da MOL ne prodaje svojih 49,1 posto dionica u Ini dok traje arbitražni postupak koji je Zagreb pokrenuo s ciljem poništavanja spornog dioničarskog ugovora u Ini. Stoga bi hrvatskoj strani takav ishod, slažu se naši sugovornici, i odgovarao.

- Time će se onemogućiti da MOL proda svoje dionice Rusima, kako se najavljuje - ocjenjuje jedan naš izvor.

No, takvo rješenje, usvoje li ga arbitri, zapravo bi bilo šire od onog koje je tražila hrvatska strana, jer bi i njoj bilo onemogućeno slobodno raspolaganje s njenih 44,8 posto dionica Ine. To je i razlog zašto bi, po nekima, takva mjera bila pravno dvojbena, budući da mađarska strana dosad nije tražila zabranu prodaje vlasničkog udjela hrvatske države u Ini, a ni tim se dionicama ne bi moglo trgovati. Hrvatski bi vlasnički udio u Ini zapravo bio svojevrsna kolateralna žrtva nastojanja arbitražnih sudaca da u dijeljenju pravde koriste isti aršin za sve.

Odluka arbitara

S druge strane, kažu upućeni, hrvatska bi strana mogla imati puno manje sreće s druga dva svoja zahtjeva koja prate arbitražu. Riječ je o obvezi očuvanja Ininih rafinerija i neotpuštanja radnika dok traje arbitražni postupak. Ta dva zahtjeva, naime, izravno utječu na poslovanje kompanije i njene rezultate, pa bi njihovo prihvaćanje arbitražni suci mogli shvatiti kao prejako stezanje ruku upravljačkoj strukturi u Ini.

Zbog svega toga, dio naših sugovornika vjeruje da bi i za hrvatsku i za mađarsku stranu najbolje bilo da ne čekaju odluku arbitara, već da se dogovore i na taj način zaključe dugogodišnji spor.

- Očito je da i arbitraža upućuje Inine dioničare na dogovor. I iskustva drugih pokazuju da je bolje da se strane u sporu same dogovore, nego da čekaju neizvjestan ishod arbitraže - ocjenjuje jedan naš sugovornik.

Mali dioničari

Kada je riječ o dionicama Ine koje se nalaze u rukama mirovinskih fondova i malih dioničara, a radi se o nešto više od šest posto temeljnog kapitala, na njih se privremena mjera za koju se očekuje da će je donijeti arbitri, najvjerojatnije ne bi odnosila. Kako objašnjava jedna naš izvor, mirovinci i mali dioničari nisu stranke u sporu pred arbitražnim sudom, pa se arbitri ni ne mogu baviti njhovim dionicama, već to može jedino Hanfa. Stoga on ne očekuje reprizu slučaja iz 2011., kada je Hanfa u nekoliko navrata blokirala trgovinu svim Ininim dionicama.

Odvjetnici iz Patton Boggsa stižu u Zagreb

Sljedećeg tjedna u Zagreb dolazi odvjetnički tim Patton Boggsa, koji zastupa Hrvatsku u arbitražnim sporovima s MOL-om. Tim predvodi Luka Mišetić. U planu su susreti poznate odvjetničke kuće koja je na Haaškom sudu obranila generala Antu Gotovinu, s ministrom gospodarstva Vrdoljakom i drugim članovima hrvatskog ‘task forcea’ za Inu. Kao razlog dolaska odvjetnika naši sugovornici ističu razradu taktike hrvatske strane za arbitražni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29