DOBRE VIJESTI

Ekonomski institut: Vladine smjernice mogle bi spriječiti daljnji pad kreditnog rejtinga

 Damjan Tadić / CROPIX

Ekonomski institut Zagreb smatra da Vladine smjernice za pripremu ovogodišnjeg proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta i sprečavanje pada kreditnog rejtinga, što bi se teško pogodilo ekonomiju, ali i sve građane.

Smanjenje aktivnosti

Ekonomski institut navodi da je u trećem tromjesečju prošle godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo rast BDP-a od 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2010. Iako je prvi put od 2008. godine ostvaren porast BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, raspoloživi podaci za posljednje tromjesečje upozoravaju na ponovno smanjenje aktivnosti.

Stoga je EIZ smanjio svoju procjenu rasta BDP-a za 2011. na 0,2 posto. Procjenjuje se da je gospodarstvo na prijelazu godine ušlo u novu recesiju, pa se u 2012. očekuje pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto. Stabilizacija ekonomija eurozone i prvi učinci reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak u 2013., uz rast BDP-a od 1,0 posto.

Pesimistični scenariji

Uz ove su prognoze povezane značajne neizvjesnosti koje uključuju mogućnost ostvarivanja pesimističnijih scenarija. Uz neizvjesno stanje u eurozoni, to se posebno odnosi na ostvarenje planirane fiskalne konsolidacije, smatraju u EIZ-u. Analitičari očekuju da bi ove godini inflacija mogla iznosti oko 2,6, a stopa nezaposlenosti čak 18,1 posto.Deprecijacijski pritisci će se nastaviti, pa će i kreditna aktivnost ostati relativno ograničena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:39