EU PROTIV PUTINA

DRASTIČNE SANKCIJE Ni hrvatske tvrtke neće moći sklapati nove poslove s Rusijom

Trgovinske sankcije EU značit će oštre zabrane za sklapanje novih poslova
 AFP

U tijeku je donošenje trećeg paketa sankcija protiv Rusije i zemlje članice Europske unije međusobnim će dogovorom pojačati pritisak na Moskvu kako bi se eskalacija sukoba na istoku Ukrajine pokušala zaustaviti dodatnim ekonomskim mjerama koje bi Rusiji trebale pokazati da Europska unija misli ozbiljno. Ove su sankcije poduprte izravnim angažmanom američkog predsjednika Baracka Obame, koji je s liderima svojih transatlantskih saveznica razgovarao putem telekonferencijskog poziva u ponedjeljak navečer, uvjeravajući u potrebu da se članice Europske unije još oštrije postave prema Rusiji.

Hitne mjere

Sankcije će stupiti na snagu 24 sata nakon dogovora europskih veleposlanika u Bruxellesu. Iz hrvatskih diplomatskih izvora danas smo doznali da će ovaj krug sankcija obuhvaćati poimence osobe i tvrtke koje će se onemogućiti u komunikaciji i poslovanju s europskom stranom. Među njima će biti i pet najvećih banaka u vlasništvu ruske države, u kojima ona ima udjel veći od 50 posto. Među njima nije, kako diplomatski izvori uvjeravaju Jutarnji list, Sberbank koji posluje i u Hrvatskoj. Osim toga, svi ugovori koji su dosad sklopljeni bit će realizirani, odnosno neće se razvrgavati.

- Hrvatska je u tom smislu uspjela zaštititi svoje gospodarske interese - kažu nam diplomatski izvori.

No, strani diplomati u Zagrebu napominju da tvrtke iz država članica EU, uključujući i Hrvatsku, mogu očekivati sličan odgovor ruskih vlasti.

Bitka za interes

Hrvatska nije bila jedina koja je to nastojala učiniti s obzirom na čitav niz ekonomskih preklapanja i poslova koje vežu europske države i Rusiju. Sankcije koje će Europska unija uvesti Rusiji, dakle, ne bi još trebale utjecati na poslove nekih od najvećih hrvatskih tvrtki u toj zemlji, ali jasno je da će poslovno planiranje biti iznimno složeno. To znači da neće biti moguće planirati unaprijed. Poslovna nesigurnost ubuduće će biti glavna odrednica ekonomskih odnosa s Moskvom.

Prema podacima za 2013. godinu, izvoz hrvatskih kompanija u Rusiju iznosio je 2,14 milijardi kuna. Domaćim tvrtkama on je iznimno vrijedan. To se prije svega odnosi na Atlantic grupu, AD Plastik, Plivu, Vindiju, ali i Agrokor.

Predsjednik Uprave Atlantica Emil Tedeschi nedavno je javno priznao da situacija s Rusijom i Ukrajinom nikako ne ide u prilog planovima njegove kompanije na ruskom tržištu.

Rusija velik uvoznik

AD Plastik trećinu svojih prihoda, u vrijednosti oko 430 milijuna kuna, ostvaruje u Rusiji, gdje je otvorio dvije tvornice, koje su u njegovu stopostotnom vlasništvu.

Svoju tvrtku u Rusiji ima i tvrtka Šestan-Busch, proizvođač vojnih i policijskih kaciga te druge vojno-policijske opreme. Pliva je također jedan od velikih izvoznika u Rusiju. Podravka je već dugi niz godina prisutna na tom tržištu, Končar u Rusiju najviše izvozi transformatore i rasklopnu opremu, a vrijednost izvoza u prošloj godini bila je oko 4,2 milijuna eura. Ericsson Nikola Tesla u toj je zemlji ugovorio velik posao izgradnje mobilne mreže.

Hrvatske tvrtke koje su u Rusiji

KONČAR U 2013. godini izvezao je vlastitih proizvoda u vrijednosti 4,2 mil. eura, najviše transformatora

ATLANTIC GRUPA Rusiju smatra najperspektivnijim tržištem. Na njega izvozi prehrambene proizvode i pića

PODRAVKA Već je dugi niz godina prisutna na ruskom tržištu sa svojim prehrambenim proizvodima

ERICSSON NIKOLA TESLA Sklopio je ugovor o gradnji instalacija nove mobilne mreže u Rusiji

PLIVA Uz tržišta SAD-a, Rusija joj je najvažnije tržište za izvoz lijekova i njezinih drugih proizvoda

AD PLASTIK Oko 430 mil. kuna, dakle trećinu prihoda, ostvaruje na ruskom tržištu, gdje je vlasnik i 2 tvornice

Sberbank nije na crnoj listi unije

Sberbanka na hrvatsko je tržište ušla 2012. godine preuzimanjem Volksbanke. Ona prva je ruska banka koja je došla na hrvatsko financijsko tržište. Riječ je o najvećoj ruskoj banci koja je u 50 postotnom državnom vlasništvu. Po ukupnoj imovini Sberbank je 9. banka po ukupnoj imovini u Hrvatskoj. Vodstvo ove banke ima velike planove u Hrvatskoj i očekuje se, između ostalog, da će financijski pratiti ruske investitore koji žele ulagati u našoj zemlji.

Prvi veliki posao Sberbanka nakon dolaska u Hrvatsku dogovorila je sa Agrokorom Ivice Todorića. Sberbank Rusija i Sberbank Europe odobrile su Agrokoru 600 milijuna eura kredita na 7 godina. Agrokor već izvozi svoje proizvode u Rusiju, a poslovni sporazum sa Sberbankom Todoriću je trebao poslužiti kao ulaznica za daljnje širenje na tom tržištu i povećanje plasmana proizvoda te moguću kupnju ruskih tvrtki koje se bave maloprodajom.

Komentar Željka Trkanjeca:

Ne možemo izbjeći posljedice sankcija

Sankcije su uvijek loša vijest jer nastaju u situaciji kad netko krši propisana ili dogovorena pravila. I pogađaju kako prekršitelja tako i brojne entitete vezane uz njega iako nisu ali baš ništa krivi. No, ruski predsjednik Vladimir Putin je stvarno prešao svaku granicu, ozbiljno je prekšrio međunarodno pravo prisvajajući dio teritorija druge države (Krim). Jasno, posljedice tih sankcija će osjećati brojne europske zemlje, pa i Hrvatska, posebno ako se Moskva odluči na retorziju. Naši će poslovi s Rusijom, ne tako zanemarivi, trpjeti, ali tako će biti i drugima. Ipak, potrebno je stisnuti zube, bez obzira što bi to moglo usporiti naš gospodarski opravak - na kraju krajeva dobro znamo kako to izgleda kad se pokuša oduzeti dio zemlje. I složiti se s njemačkim ministrom financija Schaeubleom: Mir dolazi prije gospodarstva, jer ako nema mira gospodarstvo će ionako ubrzo patiti. Putin ne pokazuje da ga mir zanima.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:43