OBMANE ZASTUPNICE

Doris Pack izmislila je neprijatelja Hrvatske

ZAGREB - Izjava Doris Pack, zastupnice Kršćansko-demokratske unije u njemačkom parlamentu, u intervjuu Vjesniku da “se u Europskom vijeću nalazi jedna zemlja koja se odnosi jako neprijateljski prema Hrvatskoj i njezinu pristupanju Europskoj Uniji i koja želi približiti Hrvatsku zajedničkom ulasku u Uniju sa Srbijom”, u diplomatskim krugovima u Zagrebu nije doživljena osobito ozbiljno.

Jedan istaknuti europski diplomat Jutarnjem listu na sljedeći način doveo u pitanje navode bivše europarlamentarke.

Svi su za ulazak u EU

“Gđa Pack je dosad lobirala za Hrvatsku, a sada je, čini se, počela navijati za HDZ. Teško se, naime, oteti dojmu da to nisu argumenti vladajuće stranke koja na taj način odgovornost za eventualno prolongiranje završetka pregovora želi prebaciti sa sebe na jednu neidentificiranu državu članicu EU.

Jasno je da svih 27 država članica EU nikada nema ista stajališta o nekom političkom pitanju. No, kada je u pitanju Hrvatska, jedno je sigurno: sve države članice podržavaju njezin ulazak, u ovom je trenutku jedino pitanje je li to moguće izvesti do lipnja ili je možda realniji datum u rujnu. Zbog toga ne stoji teza da se jedna država odnosi neprijateljski prema prijemu Hrvatske. Srbija neće ući u EU prije 2020., a Hrvatska će pregovore završiti ove godine.

Paket sa Srbijom

Dakle, nema ni govora da bi netko sada mogao zaustaviti Hrvatsku. Ako je gđa Pack ciljala na Englesku i Nizozemsku, mogu vam potvrditi da te dvije države nisu protiv ulaska Hrvatske u EU, ali istina je da inzistiraju na striktnom poštivanju kriterija. Ali, obje države takve kriterije primjenjuju i na Srbiju”, zaključio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Istina je, međutim, da se u Bruxellesu u ovom trenutku razrađuju najmanje tri različita scenarija, od kojih niti jedan, a to je najvažnije, ne dovodi u pitanje brzi završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU. Mađarska inzistira na tome da se pregovori s Hrvatskom završe do kraja lipnja, do kada traje njezin mandat predsjedatelja.

Na dan objave završetka pregovora sa Zagrebom, Budimpešta također želi da se objavi da je Srbija dobila avis, odnosno da će do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU. Time bi Budimpešta dobila velike poene u Beogradu i Zagrebu, a svoje bi predsjedanje završila na spektakularan način. Tomu se scenariju za sada najviše opiru Francuska, Engleska i Nizozemska koje smatraju da ni Zagreb, ni Beograd još nisu ispunili sve potrebne uvjete i da rok zbog toga treba pomaknuti do kraja rujna.

No, postoji i drugi, kompromisni scenarij kojemu se, navodno, ne suprotstavlja ni Pariz. Dio država predlaže da se pregovori Zagreba i Bruxellesa uvjetno, i simbolički, dovrše do kraja lipnja, s obvezom da Hrvatska do kraja rujna definitivno ispuni sve preostale kriterije. Time bi se zadovoljila nestrpljiva hrvatska javnost, a opet se ne bi prešlo preko činjenice da Hrvatska još nije ispunila sve kriterije.

ČLANAK U CIJELSOTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:42