KADA NA IZBORE?

HDZ: Pritisci nas neće slomiti. Naš prvi cilj je ulazak u EU!

HDZ još uvijek ima čvrstu većinu u Saboru i ne vidi zašto bi se morao povesti za zahtjevima ulice ili oporbe
 Wolf/CROPIIX

ZAGREB - Nakon brojnih zahtjeva političkih stranaka i njihovih vođa, ali i poruka s protestnih okupljanja, da predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odredi datum izbora, ona je, tvrde njeni bliski suradnici, napokon donijela čvrstu odluku.

Dakle, predsjednica Jadranka Kosor odlučila je, i pokraj stalnih zahtjeva oporbe i demonstranata, da će datum izbora odrediti i o tome obavijestiti javnost odmah nakon što Bruxelles obznani datum završetka pregovora s Hrvatskom. Prije toga, tvrdi naš izvor, Kosor i HDZ o datumu izbora neće raspravljati.

Politička katastrofa

U vrhu stranke, naime, smatraju da HDZ i dalje ima čvrstu većinu u Saboru te da zasad, osim pritiska oporbe i dijela ulice, nema drugih razloga za raspisivanje izbora.

Stoga će se pričekati s odlukom kako se žurnim raspisivanjem izbora ne bi doveo u pitanje završetak pregovora. Bila bi politička katastrofa kada bi, smatraju u vrhu HDZ-a, zbog nestrpljivosti oporbe i dijela javnosti upitan postao dugogodišnji mukotrpan proces pregovaranja o ulasku u EU. Popustiti pred takvim neprincipijelnim pritiscima bilo bi politički krajnje neodgovorno. U tome HDZ, kažu, neće sudjelovati, niti će to dopustiti.

U pitanju je ključna odluka za budućnost Hrvatske i HDZ-a se mora ponašati državnički odgovorno. Kada ćemo na izbore, kaže nam naš izvor, nije nepoznato zato što HDZ izbjegava izbore. Oni će, kažu, biti sigurno održani do kraja godine, odnosno najvjerojatnije do kraja studenoga.

Protestna okupljanja

Još je jedan razlog zbog kojega se još neko vrijeme neće odrediti datum izbora. Predsjednica Kosor, naime, očekuje da bi EU mogao relativno brzo priopćiti datum završetka pregovora, premda to ne mora automatski značiti da će pregovori biti završeni do kraja lipnja. U vrhu HDZ-a očekuju da će Bruxelles već možda u travnju najaviti završetak pregovora, s tim da bi datum formalnog završetka mogao biti, primjerice, sredinom rujna.

Najbliži suradnici predsjednice HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor tvrde da ju je i današnji sastanak s predsjednicima županijskih organizacija stranke učvrstio u uvjerenju da je završetak pregovora i ulazak u EU njen apsolutni politički prioritet.

Premda u dijelu javnosti, pokazala su to protestna okupljanja, među nekim političkim strankama, pa i unutar HDZ-a postoje ozbiljne rezerve spram tako čvrstog opredjeljenja za EU, premijerka Kosor se, tvrde njeni najbliži suradnici, “radikalno i nepopustljivo opredijelila za europsku opciju”. I dok je ona na čelu HDZ-a, uvjeravaju njeni bliski suradnici, to će biti i temeljno opredjeljenje vladajuće stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:24