CRNE PROGNOZE

DANAK ĆE PLATITI GRAĐANI Zbog povlačenja dobiti u proračun, HEP poskupljuje struju?

Nakon što je i Vlada Jadranke Kosor sredinom 2011. godine HEP-u uzela polovicu dobiti, građane je dočekalo poskupljenje struje od 20 posto
 Igor Soban/Cropix

ZAGREB - Nakon što je Vlada odlučila sve do 2016. godine proračun krpati i uzimanjem dobiti iz javnih poduzeća, pa tako i HEP-a, opravdano se postavlja pitanje s kojim će novcima HEP, u koji Vlada istovremeno polaže najveće investicijske nade, ulagati, piše Novi List. Ništa manje važno nije niti pitanje hoće li svoj danak platiti građani i poduzetništvo, koje je niti godinu dana nakon što je i Vlada Jadranke Kosor sredinom 2011. godine HEP-u uzela polovicu dobiti, dočekalo poskupljenje struje od 20 posto.

Koliko će Vlada uzeti HEP-u, da li dio ili cijelu dobit, još nije poznato. Navodno će im dio sredstava za investicije ostaviti, no sve će to, u slučaju sušnog razdoblja, za HEP biti premalo ili ništa.

U HEP-u crne prognoze ne žele komentirati, napominjući samo da se još ništa o slijevanju dobiti u proračun ne zna – ni kad niti koliko.

HEP će, da bi uopće u proračun uplatio dio dobiti iz 2013., ponovno morati dignuti kredit, kao što je to učinio i 2011. za Vladu Jadranke Kosor. Taj kredit od sto milijuna eura još otplaćuje. Dobit poduzeća ne stoji, naime, na njihovim računima, već u bilancama, što znači da će HEP, uz stare, i ovaj novi kredit, ponovno za investicije vani u bankama morat pitati još novaca.

U konačnici, zbog nelikvidnosti, nastat će domino efekt u kojem HEP neće imati dovoljno novaca za svoje dobavljače, ovi opet za svoje, i tako u još jedan začarani krug. Za investicije novaca neće biti, ili neće biti dovoljno, a samo nas one mogu spasiti od prevelikog, i daleko skupljeg uvoza. Svaki poremećaj u hidrologiji, kao što je bio slučaj 2011. i 2012. godine, HEP primorava na povećanje proizvodnje u termoelektranama, odnosno na skuplji uvoz, kojim i ovako zadovoljavamo 40 posto potreba.

U međuvremenu , konkurencija počinje nagrizati HEP, a održavati treba i postojeće pogone kojima je istek trajanja sve bliži. Umjesto vjetra u leđa, međutim, Vlada je odlučila HEP-u, sebi samoj, podrezati granu na kojoj sjedi, piše Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:44