PRVA STALNA LINIJA

Croatia Airlines počela letjeti za Srbiju: Avion na prvom letu od Dubrovnika do Beograda bio je krcat

Letjet će dva puta tjedno, u ponedjeljak i petak. Cijena povratne karte sa svim taksama je 140 eura.
Zadar, 120511.Na zadarsku zracnu luku dosao je i prvi zrakoplov iz Munchena, cime Croatia airlines nakon 15 godina ponovno uvodi medjunarodne letove iz Zadra.Na slici: izlazak putnika iz aviona.Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

Ne ubrajajući tzv. posebne čarter letove kojima je hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia airlines povremeno prevozila uglavnom nogometne momčadi i izaslanstva gospodarstvenika, od danas je uvela prvu stalnu liniju za susjednu Srbiju, od Dubrovnika do Beograda i natrag. Letjet će dva puta tjedno, u ponedjeljak i petak.

Zauzvrat, srpska državna tvrtka JAT airways prošle godine otvorio je u ljetnoj sezoni let za Pulu koji je popunjenošću premašio i najoptimističnija predviđanja, tako da nije bilo krzmanja oko produžetka i ove godine. JAT-ovi zrakoplovi dvaput tjedno lete za Pulu, a koliko je to bio isplativ potez govori podatak da su gotovo svi letovi u srpnju rasprodani, a i oni za kolovoz su izuzetno traženi.

U vremenima prošle zajedničke države, srpski turisti su u velikom broju ljetovali na hrvatskom Jadranu, a njihova najomiljenija mjesta, iznad svih, bila su Rovinj i Dubrovnik. Stoga su, igrajući na tu kartu, JAT-ovi komercijalisti još lani zatražili dopuštenje od našega ministarstva prometa da ožive letove za Dubrovnik. Pregovori su se oduljili sve dok u rano proljeće nisu dogovorena dva tjedna leta u ljetnom redu letenja, u petak s jutarnjim polaskom iz Beograda u 7:30, i poslijepodnevniim u nedjelju u 14:05.

Prvi srpski zrakoplov, poslije osamnaestgodišnjeg zastoja, odletio je krcat u Dubrovnik i vratio se u petak. Televizijske kamere na nizu mreža, a među njima i najgledanije državne postaje RTS, zabilježile su raznježene izjave putnika, poglavito onih srednje i starije dobi, koji su ushićeno rekli kako su jedva dočekali dan kad će se ponovno spustiti na Ćilipe i prošetati Stradunom. Cijena povratne karte sa svim taksama je 140 eura.

No, da bi bili stavljeni potpisi na ugovor, valjalo je odobriti i hrvatskoj strani da Croatia airlines prvi put upiše let Dubrovnk – Beograd – Dubrovnik, u ponedjeljak i petak.

Doček prvoga zrakoplova iz Dubrovnika bio je svečano upriličen u ponedjeljak prije podne na uzletištu Nikola Tesla u Surčinu. Uz nazočnost gomile novinara pisanih i elektroničkih medija, poslije raskošnoga koktela, a prije slijetanja, «sedmoj sili» prigodnim slovima obratili su se hrvatski veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak, direktor beogradske zračne luke dr. Velimir Radosavljević i glavni direktor Croatia airlinesa Srećko Šimunović. Netom nakon što su skončali, u 10,25 sati prizemljio se Croatijin zrakoplov, ispunjen tako reći do posljednjega mjesta. Rečeno je da su oba leta iz Beograda, onaj jučerašnji i sljedeći u petak, posve rasprodana.

Nakon normaliziranja ratnoga stanja, prvi turisti iz Srbije, koji su se odvažili provesti odmor u Hrvatskoj, na stupcima pojedinih tabloida bili su gotovo žigosani kao izdajnici. I najmanji izljev netrpeljivosti Hrvata prema došljacima s istočne strane Dunava i Save, bivao je deseterostruko prenapuhan, a osobito su dramatizirane štete na vozilima. No kako se led neminovno počeo topiti, najprije je s neskrivenim iznenađenjem bila dočekana odluka Hrvatske turističke zajednice da prošle godine krene u promidžbenu ofenzivu u Srbiji.

U najvećim gradovima, a pogotovo u Beogradu, upadali su u oči divovski plakati s fino smišljenim sloganima (poput: «Hrvatska tako lepa, a tako blizu!»), a od tada na nizu televizija danomice puštaju spot, isti kojim se naš turizam oglašava na BBC-u, CNN-u, RAI-u, Eurosportu i još nekim zapadnim utjecajnim postajama. Jest da je to bila igra koja je poprilično stajala, ali se na kraju ipak višestruko isplatila.

Unatoč otporima najzadrtijih novina (najsmješnija je bila plitka izmišljotina da je u nizanju ljepota našega Jadrana na spomenutom spotu navedeno kako imamo 1244 otoka, što je netko proglasio podmetanjem s nakanom da se Hrvati narugaju Srbima budući da je upravo člankom 1244 Rezolucije UN-a, učinjeno da Kosovo bude odvojeno od Srbije!) iz Srbije će nas ovoga ljeta posjetiti više od sto tisuća turista. Istina, još ima prešućivanja i otvorenoga zagovaranja da se ide u vrlo uznemirenu Grčku i jednako uzburkane afričke zemlje Tunis i Egipat, no prepreke se sve više uklanjaju.

Spočitnuli neki od čitatelja kako je na raspoloženje Srba nadasve pozitivno djelovao dolazak Hrvata Robera Prosinečkoga za trenera najsrpskijega nogometnog kluba Crvene zvezde, koja je u očima širokih masa ravna svetinji, no sa sigurnošću držim da je «Veliki Žuti» postao najunosnija besplatna reklama našem turizmu. A kad bi još Crvena zvezda sljedeće godine pod njegovim vodstvom osvojila naslov prvaka i premašila vječnoga suparnika Partizana, e to bi tek bio puni pogodak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50