SKANDALOZNI PROPUSTI U ISTRAZI

Prijava protiv Joška Keruma: Kad je tata šef Splita, onda je i policija blaga

Policija nije ispitala niti identificirala dvije ženske osobe koje su svjedočile noćnoj tučnjavi
 Babić/CROPIX

SPLIT - U Splitu je na pomolu policijsko-pravosudni skandal zbog istrage o tučnjavi koja se prije nekoliko dana dogodila u Splitu, a u kojoj je sudjelovao Joško Kerum, sin splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.

Loš očevid

Općinsko državno odvjetništvo posredno je prozvalo splitsku policiju zbog loše obavljenog očevida u tom slučaju i nepodizanja optužnog prijedloga protiv Joška Keruma . Iz zahtjeva Državnog odvjetništva policiji za dodatnim izvidima tog slučaja moglo bi se iščitati da je policija željela zaštititi gradonačelnikova sina. Splitsko odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv Joška Keruma jer je vozio automobil Mercedes ML 63 AMG snage 375 kilovata. Budući da ima 21 godinu, prema Zakonu o sigurnosti prometa Joško Kerum može voziti automobil maksimalne snage 80 kilovata . No, jučer su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske odgovorili da je policija inicirala postupke pred sudskim tijelima zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nisu saslušali svjedoke

Pojašnjeno nam je kako to znači da je protiv J. Keruma podnesena prijava zbog upravljanja presnažnim vozilom. Općinsko državno odvjetništvo Split proziva policiju i zato što nisu ispitali niti identificirali dvije žene koje su svjedočile tučnjavi, kao ni pet ili šest osoba koje su došle na mjesto događaja. U spisu nema ni medicinskog zapisnika pa nije jasno je li Joško Kerum zatražio pomoć liječnika. Odvjetništvo je od policije preuzelo vođenje cijelog spisa, a nije samo preuzelo pokretanje prekršajnog postupka zbog tučnjave. Da to nisu učinili, protiv aktera se poslije ne bi mogao pokrenuti eventualni kazneni postupak. Neki naši sugovornici tvrde da je policija trebala posvetiti dodatnu pozornost i činjenici da J. Kerum trenira kickboxing. Ako je tijekom tučnjave nekoga udario, a on to negira, njegova šaka može se tretirati kao oružje.

Benevolentnost splitske policije prema obitelji Kerum traje dulje vrijeme. Željka Keruma nikad nisu kaznili zbog višekratnog protupropisnog parkiranja. Kada se u svom restoranu Sky Kerum potukao i s policajcem i izbacivao goste, lokalna policija nije sastavila zapisnik niti saslušala svjedoke. Tek je naknadno ipak podignuta prekršajna prijava protiv gradonačelnika. Josip Kerum, gradonačelnikov nećak, više je puta uhvaćen u vožnji prejakih automobila za njegovu dob te je razbio Ferrari na autocesti. Sve to nije bilo dovoljno da mu se oduzme vozačka dozvola. Joško Kerum je u posjedu BMW-a M3 s motorom snage 630 konjskih snaga. No, policija mu ne može ništa jer ga još nisu registrirali da njime upravlja.

Poznavatelji situacije u Splitu tvrde da Željko Kerum ne kadrovira unutar splitske policije. No, zbog isprepletenosti interesa unutar grada čelnici policije ne žele se zamjeriti obitelji Kerum te su najteže kazne za njihove protuzakonite radnje prekršajne prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:43