RAZUZDANI KERUMI

Majka pretučenog dječaka: Sin mi je stradao, a mlađem Kerumu nije ništa. Tko je onda kriv?

Najnovijim incidentom obogaćen je cijeli niz ispada u kojima su sudjelovali muški članovi obitelji Kerum

ZAGREB - Krenuli su na momačku večer prijatelju. Pokupili su dvije autostopistice. Zbog njih su malo promijenili smjer, ali nije im to bio problem. Popili su, pa su nasmijavali cure i zabavljali se . Odjednom su se našli na raskrižju Velebitske i Dubrovačke u Splitu. Trebali su skrenuti desno, a bili su u traku za ravno. Signalizirali su terencu mogu li se ubaciti ispred njega.

- “Koji je tebi k...?” To nam je odgovorio vozač terenca - ispričao je Josip Baliban za Slobodnu Dalmaciju.

Ekipa iz terenca

Terenac je vozio Joško Kerum. Dvadesetogodišnji sin splitskog gradonačelnika.

- Koji je tebi k...?!! - uzvratili su mu Josip i prijatelj Zoran Radić.

Terenac se zaustavio. Joško i prijatelji su izašli. Posvađali su se i potukli.

- Josipa su tukli Joško i druga dvojica. Vukli su ga po podu. Onda ih je stiglo još nekoliko u pomoć - priča Zoran.

Joško i prijatelji slomili su kosti šake. To je ozljeda uobičajena za onoga tko nanosi udarce. Isprovociran skandalom u kojem se našao, jučer je reagirao i sam Joško Kerum, koji je izjavio. - Nije istina da sam ja napao, nego su ti ljudi napali mene - izjavio je Kerum mlađi.

Ana, majka ozlijeđenog Josipa Balibana, odgovorila je u izjavi za Jutarnji.

- Moj sin napao?! Pa vidite da Joško, Kerumov sin, nema ozljeda, a moj sin je itekako stradao! Sada je opet na pregledu, ima jake bolove u prsima - rekla nam je jučer u telefonskom razgovoru.

I gradonačelnikov sin i ozlijeđeni Josip, kao i ostala četvorica, dobili su prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.

Dvije godine ranije, 380 kilometara sjeverno od Splita, u ranim jutarnjim satima izbila je tučnjava ispred narodnjačkog kluba “Kod Bosanca”. Glavni akter: Joškov tata Željko Kerum. Tvrdio je da se potukao zbog glazbe, a svjedoci su govorili da je u pitanju bila djevojka. Keruma su tada nekoliko puta udarili. Dobio je prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.

Sin splitskog gradonačelnika, 20-godišnji Joško Kerum, ponosno je krenuo očevim stopama. Voli biznis, brze aute, noćne provode. Ne voli ako mu se netko nađe na putu. Taj se neće dobro provesti. Pa čak i ako su oko njega tisuće ljudi.

Klub boraca

- Makni se! Ratni profiter! - vikali su iz publike Kerumu dok je na splitskoj rivi držao govor o sramotnoj presudi Anti Gotovini.

- Jugoslaveni! Dosta mi je tih takozvanih urbanih Jugoslavena! - uzvratio im je Kerum. Jedan se Splićanin, kao što se vidi u tom spektakularnom filmiću na You Tubeu, htio popeti na pozornicu. Kerum ga je spazio krajičkom oka. Okrenuo se. Takvom silinom ga je odgurnuo da je ovaj pao s pozornice na leđa. Gradonačelnik nije ni trepnuo. Mrtav hladan počeo je pjevati: - Zovi, samo zovi...

Kerumov sin Joško u biznis je ušao - sa 16 godina. U trgovačkom centru “Joker”, nazvanom po njemu, otvorio je fitness centar i Klub borilačkih sportova, u kojem i sam trenira. Uvijek je isticao kako želi naslijediti očev biznis te nastaviti njegovim putem. Navodno je upravo on odgovorio oca od prodaje obiteljske tvrtke Mercatoru.

“Ekonomija i poduzetništvo naša su obiteljska branša. Ekonomiju studira i moja dvije godine starija sestra, ali ona je u Zagrebu”, ispričao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju. Za razliku od sestre, Joško je ostao u Splitu. Sada čeka završetak radova na hotelu “Marjan”.

“To je prioritet, a kad se hotel otvori, s ocem ću se ubaciti u širenje našeg trgovačkog lanca”, najavio je Joško Kerum, koji se, kako je rekao, najbolje opušta u ribolovu.

Skupocjeni BMW

“Majka nas je odgajala, a otac je non-stop radio. On me je, dakle, povukao u posao, a majka me je odgojila da budem pristojan, da cijenim obitelj...”, ispričao je Joško.

Ali, strast prema biznisu nije sve što mladoga Keruma povezuje s njegovim ocem.

Kerum jr. postao je prije više od godinu dana vlasnik skupocjenog BMW-a M3 sa oko 630 konjskih snaga. Kerum je auto doradio i izvana, pa su umjesto klasičnih ugrađena tzv. leptir vrata. Brzina auta ograničena je na 250 kilometara na sat, ali s dogradnjom koju je stavio moguće je dostići i 350 kilometara na sat. Željko Kerum u ergeli je imao i Ferrari F430 Spider, Maybach, Hummer…

No, Ferrari je u prometnoj nesreći slupao Josip Kerum. Nećak. Još jedan razuzdani pripadnik loze Kerumovih. Na autocesti prema Blatu izgubio je kontrolu nad jakom mašinom i udario u zaštitnu ogradu.

Josip je sin Kerumova brata, Jure. U medijima se pisalo da je taj Ferrari registriran na nećaka Jakova i kupljen na braniteljsku povlasticu, a kad se to otkrilo, Željko Kerum više nije vozio taj Ferrari.

Odlazak u Irak

U biznis je Kerum krenuo početkom 80-ih. Mijenjao je firme jer ni u jednoj nije bio zadovoljan plaćom. Imao je tada 18 godina. Završio je srednju školu za strojara, ali nije mu padalo na pamet upisati se na fakultet.

Nije volio čitati. U životu je, rekao je, pročitao samo jednu knjigu od početka do kraja - “Gričku vješticu” Marije Jurić Zagorke. Čitao je stripove. U kazalištu je, kako je rekao, bio jednom u životu, i to kad su mu uručili Nagradu grada Splita.

Za sebe kaže da je jednostavan čovjek. Sluša Thompsona i Severinu. “Volim dobre aute, pismu, dobru janjetinu, balote.”

U potrazi za većom plaćom, 1982. u novinama je naišao na oglas tvrtke “Melioracija” koja je tražila ljude za rad u Iraku. Godinu dana kasnije vratio se kući sa 60.000 tisuća maraka. Prvo što je učinio - naručio je novi Golf diesel. I kasnije će mu auti ostati strast, a široj javnosti zapet će za oko kad je u dućanu u Splitu uparkirao bijeli Maybach.

“Izložio sam ga u trgovini kako bih svima pokazao da se ne stidim onoga što sam napravio...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:18