SPOR OKO SAMOSTANA

Benediktinci ipak u Dajli? Abbazia d.o.o. već postala vlasnik zemljišta

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Benediktinci iz Italije će vjerojatno ipak postati vlasnici samostana u Dajli jer Porečko-pulska županije i župa Dajla više neće biti vlasnici zemljišta. Naime, na Općinskom sudu u Bujana očito su primili punomoć Vatikana i prema Sporazumu između biskupije i Abbazie tvrtka u vlasništvu benediktinaca Abbazia d.o.o. iz Pule postala je novi vlasnik Dajle, piše Večernji list .

Možda još postoji mala šansa da DORH obustavi tijek upisa.

Naime, u vlastnovnici još stoji na prvom mjestu vlasništvo župe Dajla, ali i tvrtka Abbazia koja je upisana odmah ispod župe.

- Biskup Ivan Milovan više se puta pokušao nagoditi s benediktincima, ali su oni svaki put tražili sve više novca i promptnu isplatu. Podržao sam i biskupa u odluci da samostan pripadne Hrvatskoj jer ga u konačnici država i plaća - rekao je mons. Antun Bogetić (89), porečko - pulski biskup u mirovini, piše Večernji list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:51