RASKOL U CRKVI?

Istarski kler uz biskupa Milovana: Dajlu treba vratiti državi, nadoknadit ćemo prodano!

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

RIJEKA - Istarski kler jednoglasno je stao uz svog biskupa Ivana Milovana . Njih sedamdesetak, što aktivnih što umirovljenih svećenika, okupilo se u četvrtak ujutro na hitnom sastanku u Pazinu i nakon dvosatne rasprave jednoglasno zaključili - svu imovinu župe Dajla vraćaju državi Hrvatskoj. To je prema njihovom stavu u aktualnim sporovima najpravičnije rješenje.

- To je naša konačna odluka, imovina ide državi, nadoknadit ćemo čak i ono što smo do sada prodali. Župa Dajla ostaje dakle bez sve imovine što je težak udarac istarskoj crkvi, no mi procjenjujemo da je to jedini moralan i ispravan potez - izjavio nam je nakon svećeničkog skupa kancelar Porečke biskupije Ilija Jakovljević. On je također potvrdio navod iz današnjeg priopćenja Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije gdje se kaže da je u Rimu 17. svibnja 2006. između benediktinske opatije Praglia i porečko-pulske biskupije potpisan dogovor o podjeli imovine pola-pola. Kaže kako je točno da je biskup Milovan potpisao taj dogovor, ali i da se druga strana obavezala da neće podizati sudske sporove.

- Međutim, kako benediktinci to nisu ispoštovali već su podigli sporove, onda smo mi od toga odustali - kaže Jakovljević. Istarski svećenici nisu krili razočaranje stavom Stalnog vijeća HBK-a no za njih je puno važnije mišljenje svih hrvatskih biskupa. Smatraju da je sve ovo što se događa velika rana Hrvatskoj i crkvi a čula su se i mišljenja kako nije isključeno da iz cijelog ovog imovinskog skandala stiji talijanska iredenta. Neki su svećenici i kritizirali kardinala Boznića, otvoreno pitajući je li znao da svojim potpisom kojim svu imovinu Dajle vraća talijanskim benediktincima otvara Pandorinu kutiju.

Kancelar Jakovljević, ujedno i župnik Dajle ponavlja da je taj slučaj i državno pitanje čime opravdava ukljućivanje premijerke i predsjednika u pokušaj promjene stava Vatikana. Kaže kako je Abbazia di Praglia 27. lipnja 2006. godine podnijela tužbu Općinskom sudu u Bujama u kojem tuži sedam pravnih i fizičkih osoba među kojima su Biskupija, Župa Dajla, Republika Hrvatska, Grad Novigrad i drugi. Tužitelj traži od Republike Hrvatske da se imovina vrati Abbazii di Praglia ili da ih obešteti Biskupija, jer smatraju da do 1954. godine na području Istre (Zona B) nisu vrijedili zakoni Jugoslavije, nego Italije. Ne priznaju pravni poredak Jugoslavije. Dva puta je Abbazia di Praglia izgubila spor na Općinskom sudu u Bujama, tvrdi Jakovljević. Dodaje kako su talijanski benediktinci još 29. studenoga 2002. godine pokrenuli upravni postupak pri Uredu Državne uprave u Bujama u kojem traže povrat imovine u Dajli.

U svome zahtjevu navode da su primili od Republike Italije obeštećenje za svu imovinu. Njihov je zahtjev odbijen, što je potvrdilo ministarstvo pravosuđa RH. Kaže nadalje da je isti sud u Bujama je 23. svibnja 1996. godine presudio da je Župa Dajla pravni slijednik Samostana u Dajli. Tvrdi također da se benediktinci iz Praglije ne mogu pozivati na volju oporučitelja. Kaže kako je vlasnik posjeda u Dajli, grof Grisoni, prema oporuci iz 1841. godine pozvao benediktince da u Dajli osnuju samostan.

Oni su to i učinili i taj je samostan bio vlasnik imovine što se, kaže Jakovljević, vidi u zemljišnim knjigama. Drugim riječima, dodaje, nikad vlasnik imovine nije bila Abbazia di Pragli iz Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:41