ELITA ILI U BIJEGU ILI U PRITVORU, ROVINJ U ŠOKU

Vinka Cetinski: Najmoćnija žena Rovinja u pritvoru. Prijeti joj 10 godina zatvora!

Vinki Cetinski prijete optužbe za prijevaru, krađu, zloporabu ovlasti, čak i za pranje novca
 Srećko Niketić/Cropix

RIJEKA - Iz policijskih izvora doznajemo da je dosadašnjom istragom pročešljano četrdesetak spornih transakcija, iz kojih se utvrdilo da su Kermas ulaganja oštećena za najmanje 30 milijuna kuna.

Ukupno je Vinka Cetinski, zajedno s partnerima, obavila preko 150 kupoprodaja, što izravno od vlasnika zemljišta, što kupnjom tvrtki u kojima su nekretnine bile temeljni kapital.

Stručna analiza

Istražitelji su ispitali niz svjedoka od kojih su se navodno neki i sami javili policiji i potvrdili kako ih se nagovaralo da u kupoprodajne ugovore unesu znatno više cijene od onih koje su njima trebale na kraju biti plaćene. Istražiteljima je posao znatno olakšala i nezavisna stručna analiza svih kupljenih čestica i kupoprodajni ugovori koji su bili priloženi u kaznenim prijavama Končarevih odvjetnika. Vinku Cetinski, koja je uz Dragu Radolovića i glavna osumnjičena, tereti se za više kaznenih djela, prijevare, zloporabe položaja i ovlasti, ali i pranja novca.

Navodno je veliki dio nelegalno stečene zarade prebačen u inozemne banke, a naši izvori spominju jednu banku u Trstu. Upravo u toj kvalifikaciji pranja novca mogle bi biti obuhvaćene i obitelji osumnjičenika. Ukoliko se Cetinski dokaže kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, mogla bi dobiti kaznu i do deset godina zatvora. Danko Končar i dalje se suzdržava svakog komentara, no više je puta ponovio da on u ovom postupku samo želi vratiti svoj novac, a nikakva mu satisfakcija neće biti eventualne zatvorske kazne.

Da su Cetinski i društvo vratili Končaru veći dio ukradenog novca, on ih nikada ne bi kazneno gonio. No, niti Končar ne vjeruje da će doći do cijelog iznosa za koji je prevaren, a prema nekim procjenama, taj se iznos penje do nevjerojatne svote od blizu 30 milijuna eura. Inače, Rovinj ne pamti gospodarsku aferu ovakvih razmjera.

Uspješni i bogati

Uhićenje njihovih sugrađana glavna je tema razgovora, no nitko ne želi slučaj javno komentirati. Osobe koje policija tereti za prijevaru pripadnici su svojevrsnog rovinjskog jet-seta, ugledni, moćni i bogati ljudi. Drago Radolović neslužbeni je kralj među trgovcima nekretnina, a prije tog posla živio je i radio u Njemačkoj, pa otud i špekulacije da je u bijegu od istrage iskoristio navodno i njemačko državljanstvo.

I obitelj Sorgo spada u uspješne dilere nekretninama, a odvjetnički par Hrvatin vodi uspješnu kancelariju. No, najveći kapitalac ove istrage ipak je Vinka Cetinski, bivša doministrica turizma, ugledna profesorica Hotelijerskog fakulteta u Iki, za koju mnogi tvrde da je najmoćnija žena Rovinja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:25